Просто зараз! Прямо в могилу – розгром окупантів на Донбасі! ЗСУ вдалося немислиме, такого ще не було!

Ми намагаємося перехопити хід війни в плані нав’язування бойових дій, намагаємось російській армії нав’язати нашу війну, і нам потроху це вдається – пише військовий експерт Олег Жданов.

Ось бачите, ми змусили російські війська, майже за відсутності резервів з Російської Федерації, зробити наймасштабніше перегрупування після відступу від Києва. І вони перегрупувалися, перетікання військ здійснили на південь України.

Російський генштаб, на думку Жданова, розпочав імітацію масованої наступальної операції на сході України, щоб змусити передислокувати наші війська з півдня на схід. Тут йде дуже велика гра в масштабах усього угруповання військ, хто кого перетягне, переграє. Поки ми переграємо, ми маємо всі шанси змусити Російську Федерацію або сісти на півдні в глуху оборону, або розпочати наступальну операцію на херсонському або криворізькому напрямку. Експерт пише, це саме таким є наш задум.

Усіма силами противник намагається створити ілюзію масованого наступу. За відсутності достатньої кількості резервів, при тому, що, до речі, в останні дві доби ми вже спостерігаємо на бахмутському напрямі таку нестачу особового складу, що вони на штурмові дії наших позицій посилають диверсійні групи. Тобто вже не батальйонно-тактичні групи штурмують наші позиції, переходять в атаку, а диверсійні групи, які ми виявляємо та знищуємо, зазнають втрат. Але вони вперто йдуть у наступ на наші позиції, щоби створити ілюзію масованого наступу, щоб ми терміново почали перекидати свої резерви на східний напрямок, артилерію на східний напрямок, авіацію на східний напрямок. А потім вони оберуть, де буде слабше, і там ударять самі – зазначає військовий оглядач.

Тут слід зазначити, що у лавах російської армії загострилися міжнаціональні конфлікти. Прикладів все більше. У росіян, які вважають себе етнічними росіянами, хоч такими вони можуть і не бути, є одна особливість. Вони ставлять себе вище не лише за національною чи етнічною ознакою, вони намагаються просувати ідею, що вони найвища раса, старший брат для всіх інших народів, і всі інші народи повинні їм підкорятися. А це вже є нацизм.

Як підкреслює Олег Жданов, нам це грає на користь, бо це деморалізує особовий склад та розвалює дисципліну в армії. Сьогодні вони конфліктують між собою, завтра відмовляться вести бойові дії в одному окопі, післязавтра перестріляють або один одного, або командирів, що стримують їх у цих окопах, і підуть звідти. Це дуже добре, особливо зараз, коли командуванню Російської Федерації доводиться створювати зведені батальйонно-тактичні групи, із залишків кількох батальйонно-тактичних груп вони зводять в одну для того, щоб відновити боєздатність. А там виявляються люди різних національностей, із різних підрозділів, які не знають один одного. І тут починаються конфлікти: хто де займе оборону, хто першим піде у наступ, хто взагалі не піде у наступ тощо. Критичним це стане тоді, коли матиме масовий характер – підсумовує військовий експерт.

Про ситуацію на Донбасі також розповів й очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай:

– мобілізація на окупованих територіях розпочалася ще до початку повномасштабного вторгнення рф;

– на нещодавно окупованих територіях вона теж вже набрала достатніх обертів. Забирають навіть із підприємств критичної інфраструктури при наявності броні;

– більшість із мобілізованих або не повертаються, або повертаються важкопораненими;

– є мобілізовані серед чоловіків, яким навесні особисто пропонували евакуюватися, але вони не вірили в примусову мобілізацію ворогом;

– на прикладі темпів відновлення комунікацій жителі захоплених міст вже бачать справжню ціну обіцянкам окупантів – підсумував Гайдай.