Прямо на засіданні! Аваков не став чекати: реальна проблема! Захист людей, Зеленський підтримав, потрібно діяти!

Вчора на черговому засіданні Форуму «Україна-30», присвяченого питанням безпеки, виступали силовики і керівники правоохоронних органів. Кожен демонстрував свої досягнення і плани на майбутнє, пише на своїй сторінці у Facebook політолог Володимир Фесенко, передаємо в оригіналі.

Як показують останні події, всім силовикам зараз треба демонструвати свою ефективність. На що зверну увагу. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков представив Стратегію громадської безпеки та цивільного захисту. По суті, це стратегія подальшого розвитку його відомства. Актуальність самого напрямку не викликає сумнівів. Ті ж події 9 травня пройшли в цьому році відносно спокійно. Але ми знаємо, що різні політичні сили в цей день (і не тільки) постійно намагаються влаштовувати масові акції і провокації навколо них.

Дестабілізацією внутрішньополітичної ситуації в Україні постійно займаються російські спецслужби. Це, звичайно, предмет ведення СБУ, але реагувати на такі виклики доводиться і МВС. Але громадська безпека – це не тільки порядок на вулицях і площах, це і боротьба зі злочинністю (що завжди актуально), і порядок на дорогах. Не всі, напевно, знають, що у нас тисячі людей щорічно гинуть на дорогах (набагато більше, ніж на війні). І 40% ДТП – через порушення швидкісного режиму.

Керівник МВС з гордістю повідомив, що завдяки розвитку режиму відеофіксації порушень на дорогах і іншим заходам вдалося скоротити число загиблих на дорогах на 17%. Це, звичайно, суха статистика, але це і реальна і дуже гостра проблема, яку дійсно треба вирішувати.

Також показово, що МВС реагує на реформу децентралізації. У територіальних громадах реалізують спеціальний проект «поліцейський офіцер громади». Це, як я розумію, щось на зразок колишніх «дільничних». Але, як показує практика, потреба в забезпеченні громадського порядку в сільській глибинці є не менш актуальною, ніж у великих містах.

Що стосується цивільного захисту, то для України це також завжди було актуально. Але треба враховувати, що у всьому світі через кліматичні зміни зростає число стихійних природних лих. Пожежі та повені, і у нас, на жаль, регулярно відбуваються. А є ще й проблема різних техногенних катастроф. Тому розвиток системи цивільного захисту (цивільного захисту) повинен бути одним із пріоритетів. І ось те, що в МВС думають не тільки про засоби боротьби з уже виниклими стихійними лихами, а й про ранні їхні попередження (для чого розвивається гідрометеорологічна служба відомства з надзвичайних ситуацій) це дуже правильно.

До речі, Аваков представив вчора учасникам Форуму «Україна-30» два вертольоти Airbus Helicopters Н-145, отриманих в рамках україно-французького контракту для єдиної авіаційної системи МВС.  У цей проект входить поставка 10 сучасних вертольотів – Н-145, призначені для потреб Нацполіціі, 24 вертольоти – Н-125, які будуть служити для виконання завдань Державної прикордонної служби та 21 машина – Н-225 для Національної гвардії і Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Загалом, при всіх наших численних проблемах (в тому числі і в сфері МВС) є і позитивні тенденції.