Прямо перед візитом! “Підклали свиню” – Меркель наробила біди: поганий знак. Зеленський на межі

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель планує відвідати Україну 22 серпня. Про мету цього візиту висловився в програмі “Сьогодні День” дипломат Богдан Нагайло.

“Німецька зовнішня політика базується на двозначності, те, що Меркель прилетить (22 серпня) — це сюрприз, і це якось не дуже корелює з тим, що 23 серпня відбудеться Кримська платформа, і мало б більше значення, якби вона прилетіла 24-го. З одного боку – це красивий жест, але з іншого — порожній жест, враховуючи поведінку Берліна в останні тижні”, — сказав він.

Нагайло нагадав про останні дії Німеччини щодо України.

“Це була така поверхнева політика щодо України, згадаємо і домовленості з Вашингтоном про “Північний потік – 2” через голову України. Нас всіх якось здивувало, що Меркель повернулася до формули Штайнмайєра, ми всі сподівалися, що всі про це забули. Відмова продавати зброю Україні, і тривала опозиція щодо членства України в НАТО, — все це триває.

Думаю, вона їде не для того, щоб сподобатися українцям, а для того, щоб застрахувати себе перед візитом Зеленського в Вашингтон. Bloomberg кілька днів тому оприлюднив інформацію від високопоставлених берлінських дипломатів, що нібито вони перехитрили Вашингтон, що Берлін не має наміру зупиняти тиск Москви на Україну через “Північний потік — 2″, а Байден повірив, що німці тримають слово”, — сказав він.

Меркель має намір відвідати Україну з візитом 22 серпня. Теми переговорів: безпека, двосторонні відносини і інші актуальні питання, повідомив речник президента Володимира Зеленського Сергій Никифоров у Facebook.

Відзначимо, як пишуть експерти Меркель, напевно, постарається переконати Зеленського, щоб він погодився з угодою, яка була підписана між США і Німеччиною щодо “Північного потоку -2”.

Однак, Меркель буде важко дати будь-які однозначні гарантії Зеленському. Я б не став порівнювати, скажімо, Будапештський меморандум і “Північний потік-2”, як це часто роблять. Коли почалася анексія Криму та війна на території України, робота “Північного потоку -1”, який вже тоді функціонував, не була ніяк обмежена.

Обіцянка, що після 2024 року якийсь новий договір про постачання російського газу через Україну до Німеччини – це теж анонс, і все це мало хто сприймає всерйоз. Загалом, “Північний потік-2” стане дещо амбівалентною спадщиною Меркель і стане певною плямою в історії її канцлерства.

Здивувало, що Меркель знову повернулася до так званої “формули Штайнмайера”. Це стара угода, яке залишилося в спадок від Петра Порошенка. Мені здається, ця формула має таку популярність не тому, що пов’язана з паном Штайнмайером, а тому що вона пропонує повторити те, що трапилося в Східній Німеччині в 1990 році.

Але питання – чи можна на Донбасі провести дійсно демократичний процес, в результаті якого з’явиться легітимне представництво регіону, з яким можна було б обговорити возз’єднання? Тоді в Кремлі сидів Михайло Горбачов, а сьогодні – Володимир Путін. Якби був другий Горбачов, можливо, і можна було б провести таке в “ДНР” і “ЛНР”. Але у Путіна зараз абсолютно інші цілі.