Прямо в ефірі! Зеленський злив всю правду – ЄС в шоці: ніхто не чекав – нова брехня. Доведеться платити!

Володимир Зеленський висловився про будівництво “Північного потоку-2”. Український президент наголосив, що це – потужна енергетична зброя у руках Росії. Про це він наголосив у інтерв’ю на телеканалі ICTV.

Глава держави пояснив, що для України дуже важливо, аби запуск російського газопроводу відбувався із дотриманням усіх необхідних норм міжнародного законодавства.

Зокрема, мова йде про застосування Третього енергетичного пакета. Це – низка законів щодо внутрішнього ринку газу та електроенергії в Євросоюзі. Втім, за словами президента, очевидно, що Росія цього не хоче.

Підкреслимо, що газопровід повинен відповідати нормам про розподіл компаній. Вони передбачають, що структури, що займаються видобутком ресурсів, не мають права їх транспортувати.

«Вона (Росія) відчуває силу. У них є ці об’єми – нафти, газу. Це реальна потужна сила з їхнього боку, якою вони користуються в цьому питанні. Тому думаю, що Європа в шоці від ціни у 2 000 доларів. Думаю, вони розраховували на 300 – 400, при дефіциті – були готові до 500 – 600. Але ніхто не очікував такого зростання», – зазначив Зеленський.

Й додав, що деякі країни наразі вже аналізують український досвід щодо річних пакетів для населення, цитує 24 канал.

“Ми бачимо реакцію різних європейських держав, зокрема – Франції. Всі розуміють, що це дуже й дуже дорого. Треба реагувати”, – підкреслив президент.

Глава держави підкреслив, що окрім пострілів та загрозливої інформаційної й кіберполітики, у Росії з’явилася нова зброя – енергетична. При цьому, якими будуть її наслідки – ніхто ще не знає. Мовляв, ні Україна, ні загалом Європа зиму ще не пройшли. Тож треба дивитися, що буде навесні.

При цьому, вважає Зеленський, Україна повинна бути на крок попереду. Й не просто думати про те, чи вистачає для суспільства газу на зиму. Мовляв, його вистачає, але цього замало. Адже невідомо, що буде далі, у 2022 році. Адже наступна зима також прийде і в Україну, і у світ. Тож потрібно буде реагувати.

Крім цього, президент звернув увагу й на те, що у 2024 році закінчиться контракт про транзит російського газу Україною.

“Що буде 1 січня 2025 року? Це також дуже серйозний виклик та серйозне питання, на яке треба знаходити відповіді”, – зазначив він. Зеленський додав, що зробити це потрібно було ще з 10 років тому, й пообіцяв найближчим часом показати трансформацію енергобезпеки України.

Нагадаємо, що посол Росії у Великій Британії Андрій Келін заявив, що “Північний потік-2” готовий до запуску. Однак газопровід не може розпочати роботу без дозволу Німеччини. Про це дипломат повідомив в інтерв’ю ведучому політичної програми Ендрю Марру на BBC.

Журналіст запитав: “Чи не використовує Росія свої газові поставки в Європу як важіль політичного тиску?” Оскільки обсяг блакитного палива скоротився майже на 20% у порівнянні з рівнем до пандемії.

«Росія не притримує газ з політичних міркувань, а поставки газу в Європу по трубопроводу “Північний потік-2”, як тільки Німеччина його остаточно схвалить, підуть швидше і в більших обсягах», – відповів Келін.

Представник ЗМІ уточнив: “Якщо поставки газу з політикою не пов’язані, чи можна стверджувати, що Росія в будь-якому випадку збільшить їх обсяг, незалежно від поведінки Німеччині?”

“Ми збільшили поставки через Україну на 10%, але більше не вийде, тому що обладнання на цьому трубопроводі жодного разу не оновлювалося, тому нарощувати поставки небезпечно”, – сказав посол.

Ендрю Марр наголосив, що його колеги з BBC не змогли знайти інформацію про ці 10%.

До слова, заява президента Росії Володимира Путіна про те, що Росія у 2021 році на 10% збільшила транзит газу через Україну, – неправдива. Про це голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко заявив в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».