Прямо в Польщі! Армію в готовність: зброю до рук.Часу обмаль-діяти швидко. Разом із Україною, браво!

Польща стане однією з країн, на території яких будуть проводитися масштабні навчання українських військових в рамках новоствореної тренувальної місії Євросоюзу. Про це у коментарі ЗМІ сказав глава європейської дипломатії Жозеп Боррель.

“Безперечно, місія не буде розміщуватися безпосередньо в Україні, а в сусідніх з Україною країнах. Польща, звісно, одна з них”, – сказав дипломат.

Він також зауважив, що Євросоюз знайде спосіб далі фінансувати закупівлю зброї для України, відповідаючи на запитання про інформацію, що з фінансуванням через Європейський фонд підтримки миру з’явились проблеми. 

“Грошей достатньо, не турбуйтесь про гроші”, – запевнив Боррель.

Нагадаємо, нещодавно у ЗМІ з’явилася інформація про те, що незабаром ЄС оголосить про створення місії з навчання тисяч українських військовослужбовців в Європі і виділить ще близько півмільярда євро на закупівлю зброї для України. Відмінність цієї ініціативи полягає у тому, що вона буде колективною з централізованою командною структурою під егідою ЄС.

Навчальна місія, яка офіційно називається “Місія військової підтримки України Європейського Союзу” (EUMAMUA), має на меті доповнити попередні зусилля окремих країн ЄС для підготовки українських солдат. Очікується, що будуть додаткові пропозиції та краще координування процесу навчання між країнами. 

Питання про те, де має бути зосереджена підготовка, залишалося відкритим до самого кінця. Берлін відхиляв пропозицію Європейської служби зовнішніх дій створити центральний тренувальний табір у Польщі – через близьке розташування до України. Визначено, що буде два оперативних штаби, повідомляють високопоставлені дипломати. Один розмістять у Польщі, один у Німеччині. У конфіденційному рішенні провідного Комітету з питань політики та безпеки ЄС зазначається, що “з огляду на терміновість українських вимог, відповідні … структури мають бути створені швидко”.

Згідно з рішенням, у Польщі буде створено багатонаціональне командування з оперативних навчань. Там українські військові навчатимуться, наприклад, захисту від зброї масового знищення, медицині, протиповітряній обороні та застосуванню артилерії. У другому навчальному командуванні в Німеччині, кажуть дипломати, швидше за все, будуть спеціальні навчальні підрозділи – з розмінування або тактичної підготовки.

Очікується, що Міністри закордонних справ ЄС офіційно затвердять рішення на зустрічі в Люксембурзі в середині жовтня. До наступної зими навчання мають пройти до 15 тисяч українців, згодом кількість може значно збільшитися. У вересні у внутрішньому листі Київ просив підготувати до дев’яти бригад, кожна з яких може складатися до 5 тисяч осіб.

Відповідно до внутрішньої концепції кризового менеджменту Європейської служби зовнішніх дій, метою навчання є “спроможність України самостійно вести бойові дії для захисту територіальної цілісності та суверенітету”.  У концепції врегулювання кризи дипломати ЄС визнають, що навчальна місія може розглядатися як “ескалаційний крок”. Водночас зазначається: “Успішний контрнаступ українських збройних сил на кількох фронтах є обнадійливим, але він ще не є переломним моментом. Нинішня міжнародна підтримка України є недостатньою, а потреби України перевищують її нинішні можливості”