Прямо з фронту! Окупанти відступають? Назвали місто – Путін не переживе. Армія на межі – капітуляція?

російські загарбники безуспішно штурмують Бахмут вже майже рік, вони кидають усі сили та засоби, але це все одно марно


Втім, для росіян це вже фетиш. Про це в інтервʼю сказав військово-політичний оглядач групи “Іноформаційний спротив” Олександр Коваленко.

На думку Коваленка, росіяни не зможуть просто оголосити, що припиняють штурм Бахмута й відступають від нього. Вони намагаються захопити місто вже 243 день. Це навіть більше, зауважує оглядач, ніж вони намагалися захопити Донецький аеропорт – він тримався 242 дні. Це була найдовша оборона на той час.

Як вони це згодують своїм споживачам інформаційного фастфуду? Десятки тисяч полеглих вагнерівців, яких вони героїзують? Як вони це пояснять? Ні. Вони встановили це місто як фетиш і вони мають його захопити, – стверджує Коваленко.

Як зауважив військово-політичний оглядач, наразі спостерігається дуже цікаве явище: росіяни вводять у бойові дії в умовах міста резервні підрозділи 98 повітряно-десантної дивізії. Це передовсім резерв, наголошує Коваленко, а він застосовується у двох випадках:

коли ти досягаєш якоїсь мети, захоплюєш якусь локацію, але тобі її треба контролювати.
коли ти здобуваєш повну поразку на цій локації, відтак треба займати оборону.

Вони ще не захопили Бахмут, а вже використовують резерв. Отже, ресурсу не вистачає,– підкреслив оглядач.

Так, ситуація у Бахмуті дійсно критична. Але, наголосив Коваленко, з огляду на те, які ресурси залучають росіяни, можна констатувати, що у них не менш критична ситуація.

“Чи це стане якимось вирішальним моментом на цьому плацдармі? Цілком можливо. Є різні сценарії, а вони залежать від великої кількості факторів. Поки вони не на користь російських окупаційних військ”, – підсумував військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

Додамо: Після перемоги України її військові будуть нарозхват як тренери для різних армій світу. США вже переймають бойовий досвід ЗСУ. Про це заявив військовий експерт Українського інституту майбутнього, консультант комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Іван Ступак в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Ми бачимо, як США вже зараз навчаються у наших військових, як літати з дронами, наприклад. Тобто в жодній країні світу немає бойового досвіду використання цієї техніки. Коли наші військові їдуть до Великобританії, у США їх навчають тактики. Але досвід лише наші військові можуть передати. Жодна країна світу зараз не має досвіду ведення бойових дій в умовах міста в XXI столітті”, — сказав Ступак.

Також спікер проаналізував військові помилки росармії, допущені від початку повномасштабної війни проти України. Перша — саме вторгнення до нашої країни, далі — неправильні розвіддані та оцінка ризиків.

“Усі їхні плани вибудовувалися на основі невірної інформації. Усі були впевнені у російському командуванні, що Зеленський на другий день уже буде у Варшаві чи Вашингтоні та уряд впаде. Приїжджають Царьов, Янукович будь-хто, і все буде добре. І ось на основі неправильної оцінки вони зробили неправильні висновки. Та й у них був один план, а решта імпровізації. Ось тут і все”, — сказав Ступак.

Окупанти, за даними гостя ефіру, намагалися захопити Гостомельський аеропорт та місто Васильків як стратегічні. Однак у російських окупантів нічого не вийшло.