Прямо з Офісу президента! Найболючіші санкції проти вищих чиновників рф: удар для путіна. Відповість за все! 

Міжнародна робоча група на чолі з Андрієм Єрмаком та Майклом Макфолом представила Дорожню карту індивідуальних санкцій проти Росії .

Про це повідомляють у Офісі президента України

Цей документ визначає завдання таких санкцій, принципи їх застосування, детально визначає всі категорії осіб, щодо яких мають бути введені персональні санкції, а також надає стратегію посилення санкційного тиску.

Завдання ж індивідуальних санкцій полягає у посиленні тиску на керівні еліти режиму Володимира Путіна, що призведе до припинення жорстокої війни Росії проти України.

Група пропонує накласти санкції на тих осіб, щодо яких це можна зробити швидше та ефективніше. Тобто, передбачається обирати категорії осіб, проти яких персональні санкції демократичного світу стануть болючими, пояснюють у ОП.

Запропоновано такі категорії підсанкційних осіб (у порядку пріоритетності): олігархи, вищі чиновники, ключовий менеджмент компаній, включаючи іноземців, російські пропагандисти, керівництво політичних партій, члени сімей та довірені особи всіх цих людей.

Також запропоновано розглянути запровадження індивідуальних санкцій щодо всіх російських спортсменів.

У додатку до документа докладно пояснюється, хто належить до відповідної категорії.

Кількість потенційних кандидатів на влучення під санкції становить не менше 12 тисяч фізичних та 3 тисяч юридичних осіб. Негайний пріоритет надається 100 найбагатших людей зі списку Forbes.

На думку групи Єрмака-Макфола, особливу увагу слід приділити олігархам, які змогли уникнути санкцій у більшості або в усіх юрисдикціях.

Наприклад, це Володимир Потанін, власник “Норільського нікелю” та інших великих активів, Андрій Бокарєв, співвласник “Трансмашхолдингу” та інших великих активів, Іскандер Махмудов, який є співвласником компаній “Трансойл”, “Трансмашхолдинг” тощо.

Ключовими санкційними механізмами мають стати: заморожування активів, заборона на в’їзд до країн санкційної коаліції, припинення повноважень у західних компаніях.

Важливо залучення максимальної кількості країн до санкційної коаліції: якщо людина потрапила під санкції в одній юрисдикції, це має статися і в усіх інших юрисдикціях.

При цьому наголошується на ролі українського уряду у прийнятті будь-яких рішень щодо запровадження обмежень.

На думку групи, будь-які спроби вищих держслужбовців, керівників корпорацій та членів правління, пропагандистів та членів партій передати майно членам своїх сімей або довіреним особам необхідно ретельно відстежувати та припиняти, а допомога у передачі чи отриманні таких активів має бути підставою для накладання санкцій.

Ця Дорожня карта, як і попередні напрацювання групи Єрмака-Макфола – План дій щодо посилення санкцій та Дорожня карта енергетичних санкцій – передана всім ключовим особам, які впливають на ухвалення відповідних рішень.