“Приступити негайно!” У Кабміні шокували рішенням – “Нафтогазу” дозволять. Українці не чекали – що зміниться

“Нафтогазу” відкриють доступ до розробки газових родовищ чорноморського шельфу. НАК отримає виняткове право на геологічну розвідку і видобуток нафти й газу в шельфі Чорного моря на 30 років.

Відповідне рішення прийняв Кабмін.

У пояснювальній записці сказано, що це дозволить наростити в Україні видобуток газу і нафти. Прогнозні обсяги шельфу в західній частині Чорного моря становлять 1-2 трильйони кубометрів газу і більше трильйона тонн нафти з газовим конденсатом, що дозволяє добувати до 10 мільярдів кубометрів газу в рік. І, як стверджують в Кабміні, допоможе повністю забезпечити Україну газом внутрішнього видобутку. Нинішні газові родовища, як зазначається в пояснювальній записці, вичерпані на 80%.

Варто відзначити, що Україна і зараз має чималі запаси газу внутрішнього видобутку. Скажімо, при споживанні в 2019 році на рівні 29,8 млрд кубів, було видобуто 20,7 млрд.

При цьому газ внутрішнього видобутку коштує відносно недорого – до 3 тисяч гривень за тисячу кубів. Але на ціні газу для українців це чомусь не відбивається. Цінник прив’язаний до котирувань на європейських хабах і в кілька разів вище.

Що зміниться, якщо Україна перейде на повне газове самозабезпечення – чи знизяться ціни для споживачів або просто більше зароблятиме «Нафтогаз» – питання відкрите.

“Держкомпанія може приступити негайно до розробки надр”, – заявив Глава Міністерства захисту навколишнього середовища Роман Абрамовський.

Глава Мінфіну Сергій Марченко висловив зауваження з приводу рентної плати – 10%, які буде платити “Нафтогаз” – це дуже мало. Але Абрамовський заявив, що НАК платить 90% прибутку до бюджету, що з лишком перекриває “знижку” на ренту. Втім, глава Мінфіну за цю постанову не голосував.

Примітно, що з 1 серпня 2020 року на ринку природного газу функціонує вільне ціноутворення: постачальники самі визначають ціну на газ, а споживачі, при бажанні, можуть поміняти постачальника.

Відзначимо, раніше був опублікований рейтинг українських постачальників за вартістю газу в листопаді. Найвигіднішу ціну запропонувала державна “Газопостачальна компанія” Нафтогаз України “- 6,33 грн за 1 кубометр. Найвищі тарифи в листопаді виявилися у регіональних газзбутів, афілійованих з облгазами, які постачають газ більшості споживачів у відповідних регіонах. Ціна у них коливалася від 8,80 до 8,96 грн.

Нагадаємо, в кінці жовтня глава комітету з питань енергетики Андрій Герус заявив, що “ера дешевого газу проходить”, тому українцям варто готуватися до його подорожчання.