Путін в холодному поту! Мільйон на вихід – ЗДАЧА КРИМУ? В штабі не повірили очам. Перші деталі!

Втеча з армії — можливий вихід для громадян Росії, щоб уникнути участі у війні проти України.

Суди Південного військового округу Росії, включаючи військові суди на анексованому Криму і в Севастополі, минулого року розглянули близько 2,5 тисяч кримінальних справ, пов’язаних з військовослужбовцями — це вдвічі більше, ніж рік тому.

Експерти пояснюють такий ріст тим, що після оголошення мобілізації контрактники не можуть припинити військову службу у Міністерстві оборони РФ. Вони мають лише два варіанти: втекти чи здатися в полон. Дезертирство серед військовослужбовців стало частішим явищем в Росії, що призводить до збільшення кількості кримінальних справ, які розглядають суди. У понад 2 тисячах справ вже винесено вироки, майже всі з них є обвинувальними. Тільки троє з 2 200 осіб були повністю виправдані.

Російських солдатів судять і за грабежі та вбивства.

Також військовослужбовців-відмовників відправляють у колонію незалежно від того, де і з яких мотивів вони відмовилися воювати. За даними одного із джерел, якщо позаминулого року в Росії волі позбавляли кожного п’ятого підсудного, то зараз майже кожного другого.

Однак статус «військового» часто послаблює вироки. У підсумковому звіті Південного окружного військового суду Росії було зазначено низку порушень гарнізонних судів на нижчих рівнях, де після апеляцій строк у кримінальних справах часто скорочувався, або вироки ставали умовними.

Як відомо, щоб врятувати собі життя росіяни не лише дезертують, але й звертаються до української платформи «Хочу жить».

На ресурс державного проєкту України «Хочу жить» заходить до півтора мільйона відвідувачів з території окупованого Росією Криму. Про це повідомив речник «Хочу жить» Віталій Матвієнко в інтерв’ю місцевому сайту.

«Територія Криму — це 1 137 595 заходів, Севастополь — 369 645, ну і далі зріз по містах: трійка — це Сімферополь, Євпаторія і Керч. А саме Сімферополь — 540 500, Євпаторія — 64 645, Керч — 61 915 заходів. Далі йдуть міста поменше, це Феодосія, Джанкой, Бахчисарай, Алушта та Саки. Ну і відповідно 52 000, 39 000, 31 000, 19 000 та 18 000 відповідно», — розповів він.

Згідно з ініціативою «Хочу жить», українець з Криму, який був мобілізований окупаційною владою, залишатиметься у полоні до закінчення конфлікту, а після цього буде перевірений. Якщо виявиться, що він не скоював воєнних злочинів проти України, йому буде дозволено повернутися додому.

Віталій Матвієнко повідомив, що порівняно з минулим роком кількість звернень трохи зменшилася. Проте, за його словами, ця статистика може зрости, коли будуть відбуватися події на передовій чи всередині Росії.

Станом на 15 березня, загальна кількість відвідувань сайту становила понад 49 мільйонів відвідувань, з яких 45 мільйонів — з території Росії. Щодня на ресурси проєкту звертаються від 50 до 100 людей.

Зауважимо, проєкт «Хочу жити» є державною ініціативою, створеною Координаційним штабом з питань військовополонених за підтримки Міністерства оборони України та Головного управління розвідки для військовослужбовців Збройних Сил Росії та Білорусії з метою сприяти добровільній здачі в полон. Проєкт забезпечує, що у разі здачі в полон особи будуть утримуватися згідно з міжнародними стандартами, зокрема, з нормами Женевських конвенцій. Крім того, полоненим гарантується, що вони не будуть обмінюватися чи повертатися до Російської Федерації без їхньої власної згоди.