Путінський газопровід нікому не потрібен: “Північний потік-2” здадуть на металобрухт

Мріям Путіна не судилося збутися, тому Україна може спати спокійно.

Представник Nord Stream 2 Йенс Мюллер вразив сенсаційним зізнанням: виявилося, що російський газопровід "Північний потік-2" не замінить транзит газу через Україну.

За його словами, російський газопровід – це лише "додаткова інфраструктура". Оцінювати стан української інфраструктури він відмовився, назвавши це "не їх завданням".

"Математика показує, що "Північний потік-2" не зможе замінити транзит через Україну", – затверджує Йенс.

Наголошується, що напередодні комітет постійних представників держав ЄС затвердив проект змін до газового законодавства Євросоюзу. Тепер за застосування правил ЄС до цього газопроводу буде відповідати Німеччина під наглядом Єврокомісії. 

Берлін наполягає на тому, щоб транзит газу через Україну тривав.

Категорично засуджує будівництво «Північного потоку-2» і США. Вони зазначають, що разом з "Турецьким потоком" він дасть Москві можливість реалізувати загрози.

Додамо, що раніше в Європейському парламенті заявили про необхідність згорнути здійснення проекту будівництва російського газопроводу "Північний потік-2". Про це йдеться в доповіді Європарламенту, опублікованому на сайті організації.

У тексті доповіді йдеться, що "газопровід "Північний потік-2" посилює залежність ЄС від поставок російського газу, ставить під загрозу внутрішній ринок ЄС і не відповідає положенням енергетичної політики ЄС та її стратегічним інтересам – і тому повинен бути зупинений".

У Європарламенті при цьому ще раз зазначили, що "політика РФ виражається у використанні її енергетичних ресурсів в якості політичного інструменту для надання, підтримки і посилення свого політичного впливу і тиску на зону, яку РФ вважає своєю сферою впливу. А також для впливу на кінцевих споживачів".

У доповіді також наголошується, що "ніякі нові проекти не повинні здійснюватися без попередньої юридичної оцінки їх правової відповідності законодавству ЄС і узгодженим політичним пріоритетам".

Крім того, в документі йдеться, що "ЄС потрібно продемонструвати стійку внутрішню солідарність, коли справа стосується її енергетичної безпеки. Сильна залежність ЄС від викопного палива підриває вироблення збалансованого, послідовного і заснованого на європейських цінностях підходу щодо Росії".