Путин, мы уходим! Окупанти кинули зброю: руки вверх і на здачу – жест доброї волі, на вихід!

Схоже, скоро нас чекатиме масштабний жест доброї волі на Лівобережжі. Окупанти готові скласти зброю та відмовитись від наказів зверху, лиш би не йти на вірну смерть.

Справа в тому, що російські війська мають труднощі з плануванням операції, пов’язаних зі штурмом українського плацдарму на лівому березі Херсонської області. Деталі в ефірі телемарафону розповіла керівник Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

«Ворог не припиняє там штурмувати і хоча б на одну атаку на добу намагається нашкребти особового складу, який часто відмовляється йти у штурми. Але бували дні, коли наші позиції переживали до півтора десятка атак на добу. І це говорить про те, що у ворога дійсно є складнощі з плануванням цих операцій, але й є і одна задача – обов’язково продовжувати терирозувати позиції та намагатися вибити нас з лівого берега», – сказала Гуменюк. 

І природа, за словами Гуменюк, на нашій стороні, адже нині погана погода допомагає Силам оборони вести контрбатарейну боротьбу.

«Робота дуже складна і з нашого боку контрбатарейно підтримують наших хлопців з правого берега. Водночас із цим, ворог намагається максимально тиснути всіма наявними в нього видами озброєння. Зокрема й не лише на наші військові позиції на лівому березі, а й на мирне населення на правому», – заявила речниця. 

Гуменюк також заявила, що українська сторона має проблему з боєприпасами на цьому напрямку. Але завдяки особливостям рельєфу Сили оборони компенсують нестачу боєприпасів дронами. 

«Снарядів у нас менше, ніж тих цілей, які ми хочемо вразити. І взагалі, ситуація така, як кажуть наші бійці, що снарядів мало не буває. Ми намагаємося максимально компенсувати нестачу артилерійських боєприпасів прицільним використанням дронів. І навіть міжнародні експерти визнають, що це вдало виходить на нашому напрямку», – каже Гуменюк.

Роботу українським військовим на Херсонському напрямку також ускладнює використання ворогом авіації.

“Але той досвід, який ми вже маємо зі знищення винищувачів, бомбардувальників ворога в нашій зоні відповідальності, серйозно стримує сьогодні тактичну авіацію противника. Але поки що в абсолюті припинити бомбардування як керованими авіаційними бомбами, так і ракетами, нам не вдається”, — резюмувала Гуменюк.

Водночас російські окупанти на лівобережжі Херсонської області силоміць нав’язують громадянство РФ і формують із місцевих чоловіків мобілізаційний ресурс.

Гуменюк зазначила, що оскільки на окупованій частині півдня України загарбники зосередили чималий ресурс, вони мають можливість поповнювати втрати в особовому складі. Також росіяни не припиняють приховану “мобілізацію”, зокрема на тимчасово окупованій території.

“Вони не припиняють проводити приховану “мобілізацію” серед населення тимчасово окупованих територій України, продовжуючи розгортати додаткові контрольно-пропускні пункти, блокпости. Окупанти перевіряють документи, переводять людей насильно в російське громадянство і, відповідно, чоловіче населення в цьому випадку фактично автоматично переходить в категорію мобілізаційного ресурсу”, — розповіла Гуменюк.

За її словами, після отримання російського паспорта всі дані людини передають у пункт комплектування, і чоловік призовного віку фактично одразу ж стає одним із членів загону так званої “територіальної оборони” в конкретному населеному пункті.

“Через один-два тижні, умовно кажучи, підготовки та вливання в колектив якоїсь роти чи взводу, чоловік відправляється в мобілізаційні ресурси на лінії бойового зіткнення. Тобто фактично ЗС РФ на окупованих територіях півдня поповнюються не тільки тими силами і засобами, які становлять їхній контингент, але й місцевим населенням”, — зазначила Гуменюк.