Радісна звістка! Більше жодних “ні”? Терміновий борт з ЄС – прямо в руки ЗСУ: це змінить хід війни!

Україні потрібно ще більше військової допомоги аби здобути перемогу. Гітанас Науседа, президент Литви, стверджує, що партнери України повинні забезпечити всю необхідну військову допомогу, включаючи постачання зброї. Про це він сказав в інтерв’ю німецькому виданню.

“Для мене абсолютно ясно, що ми повинні перетнути всі червоні лінії. Інакше ми втрачаємо час. Щодня людей вбивають і катують. Депортація дітей – це звичайна справа, як і бомбардування об’єктів інфраструктури. Озираючись назад, ми втратили час через те, що довго вагалися з прийняттям певних рішень. Зрештою, ми все одно прийшли до цих рішень, але запізно і дуже дорогою ціною. Ми повинні бути дуже рішучими, тому що маємо справу з дуже небезпечним агресором, який не знає кордонів. Не сподівайтеся, що він коли-небудь зупиниться – якщо йому вдасться, він завжди буде продовжувати”, – сказав Науседа.

Коли його запитали, чи він має на увазі надання західних винищувачів Україні, Науседа відповів позитивно.

“Так, деякі країни вже постачають інші типи літаків. Повітряний простір є важливим елементом у цій війні. І для того, щоб мати можливість ефективно його захищати, потрібні літаки і більше систем протиповітряної оборони. Це важливо не тільки для України, але й для нашої безпеки”, – сказав він.

Науседа відзначив, що після того, як в Німеччині переосмислили питання допомоги Україні, інші країни також розпочали активніше діяти в цьому напрямку.

“Багато червоних ліній, які ми самі намалювали, були перетнуті. І рішення Німеччини є позитивним сигналом не лише для України, але й для всіх інших союзників по НАТО”, – додав він.

Раніше Литва заявляла, що готує нову військову допомогу для України, яку передасть вже в найближчі місяці.

“Уроки, отримані в Україні, допомагають нам цілеспрямовано розвивати наші військові можливості. Ми також займаємо тверду позицію — підтримувати Україну всіма нашими можливостями. І готуємо новий пакет підтримки для України”, — сказав міністр оборони Анушаускас.

Як зазначили у Міноборони Литви, до сьогодні країна надала Україні військову підтримку майже на 409 мільйонів євро. Значна частина підтримки складається з військового вишколу. Цього року планується підготувати 1600 бійців. Інструктори литовської армії навчають українців як у Литві, так і долучаються до навчальної місії ЄС та таких міжнародних ініціатив, як”Interflex”.

Також планується підготувати курси з розмінування в Литві спільно з північними країнами.

Нагадаємо, нещодавно президент Литви Гітанас Науседа заявляв, що потрібно знайти чіткіші механізми щодо вступу України в НАТО.

“Замість того, щоб повторювати заїжджені фрази про відчинені двері НАТО, нам потрібно знайти більш конкретні механізми для швидкої інтеграції України в простір НАТО після закінчення війни”, – заявив Науседа. 

На думку президента Литви, також необхідно відмовитися від мислення про те, що майбутнє членство України в НАТО є тягарем для Альянсу. Литовський президент переконаний, що Україна тільки посилить Альянс, оскільки українська армія пройшла хрещення на полі бою і має такий багатий досвід, як жодна інша армія європейської країни.

Науседа підкреслив значення участі президента України Володимира Зеленського на саміті НАТО у Вільнюсі.

“Я думаю, що в інтересах усіх нас, щоб президент Зеленський брав участь у наших дискусіях. Значна частина дискусій буде присвячена і безпосередньо пов’язана з Україною”, – сказав Науседа.