Радісна звістка! Це станеться – буде друга пенсія. Прем’єр налаштований рішуче – що варто знати українцям!

В Україні з 2023 року запустять пенсійну реформу, в результаті якої працюючі українці будуть відкладати частину доходу на спецфонд, щоб при досягненні 60 років отримувати другу пенсію.

Про це заявила глава комітету Верховної Ради з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова в інтерв’ю виданню “Гордон”.

“Старт реформ у пенсійній сфері намічений на 2023 рік, що визначено поки на рівні законопроектів. Ми в процесі підготовки рішень. Це найбільш оптимальний термін, щоб центральні органи виконавчої влади підготували грунт. Але закон потрібно прийняти до кінця цього року, тоді весь 2022 рік піде на підготовку “, – зазначила народний депутат.

За її словами діятимуть цілих 3 джерела накопичення на “другу пенсію”:

– держава (яка відмовилася від частини податків або внесків, наприклад, ЄСВ);

– роботодавець;

– сама людина.

«У нас же планується (це прописано в законопроекті № 2683) така система: людина відкладає мінімум 1% від свого доходу (при бажанні може і більше), роботодавець діє за формулою + 1% (це означає, якщо людина відкладає 1%, то роботодавець – мінімум 2%) », – пояснила Третьякова.

Крім цього нардеп підкреслила, що прем’єр-міністр Денис Шмигаль рішуче налаштований до 2023 року «виділити 2% від ЄСВ і 2% від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) і відкласти на пенсії».