Радісна звістка! Почалося – цей день настав: армія РФ в пеклі! Окупанти тонуть в крові, прямо на Півдні!

Те, що відбувається в Херсоні, має всі ознаки контрнаступу ЗСУ. Про це в інтерв’ю Главреду розповів військовий експерт Сергій Грабський.

Грабський звертає увагу на те, що на півдні зібрано серйозне угруповання противника і ситуація досить складна.

“Є певні ознаки того, що щось схоже [на контрнаступ] відбувається. Адже місцеві колаборанти заявляють про масовані обстріли. Це може бути ознакою проведення певних наступальних дій, але ми не маємо інформації в повному обсязі, оскільки треба знати, на яких напрямках, на яку глибину і по яких об’єктах ведуться ці обстріли”, – сказав експерт.

Також, за словами Грабського, російське угруповання на півдні буде приречене на знищення, якщо наступ українських військ буде успішним.

“Якщо українським військам вдасться пробити оборону і вийти на правий берег Дніпра, то стратегічні, оперативні і, меншою мірою, тактичні завдання противника не будуть виконані. Треба розуміти також і те, що у противника в найближчій перспективі вже не буде другого шансу перебратися на правий берег Дніпра”, – говорить Сергій Грабський.

Як позначиться вдалий наступ Збройних сил України на півдні на російському диктаторі Володимирі Путіні та владі Кремля в РФ, в ефірі Радіо НВ пояснив політолог, політичний консультант Ігор Рейтерович.

Утрата Херсонської області зможе зламати політичні плани Кремля.

Це насправді буде для них колосальним ударом, саме з огляду взагалі позиціонування цієї війни, яку вони ведуть проти України, і здатності РФ цю війну виграти, або, як вони говорять, виконати всі цілі «спеціальної воєнної операції» — такий оксюморон, який вони вигадали.

Якщо все буде позитивно, на що ми сподіваємося, це їм завдасть колосального не лише воєнного, але зокрема іміджевого удару, який, м’яко кажучи, розхитає підвалини цієї влади, яка на сьогодні сформована в Росії.

Треба буде вже Путіну не просто шукати якихось зрадників або, вибачте, ідіотів серед генералітету, йому треба буде дивитися зокрема і на себе. Тому що та авантюра, яку він розпочав, закінчується зовсім не так, як вони планували. І цей іміджевий фактор і фактор такого перелому, ментального певною мірою, є для нас надзвичайно важливий. Ми повинні все робити для того, щоб він якомога швидше настав.

Опосередкованим свідченням важливості цього перелому є той факт, як реагують самі росіяни на те, що відбувається на півдні; яка паніка починається і в тимчасово окупованому Криму, де є громадяни РФ, як вони намагаються звідти виїхати; що ми бачимо, наприклад, у Бєлгороді. І взагалі — як у пабліках вони коментують усе те, що відбувається. Це паніка, це страх і це величезні сумніви в здатності російського керівництва втримати ситуацію під контролем. Чим більше у них буде таких думок і таких мотивів, тим краще буде [для України].

Провал в Україні запустить процес кремлівського перевороту.

Запустить подібні процеси. Вони, звичайно, не такі швидкі. Але зрозуміло, що частина еліти (я не виправдовую її, але вона по факту такою є) є попутниками цього режиму. Вони формально публічно визнають усе те, що робить цей режим, але я думаю, що десь там, за зачиненими дверима, вони категорично проти війни, тому що вони від цього втрачають.

І така зміна ситуації на фронті, звичайно, може дуже сильно вплинути на цих людей і змусити їх діяти трошки більш активно. Не лише чекати, не лише спостерігати, а і думати, як змінити ситуацію, як уплинути на Путіна, на його найближче оточення, а можливо, як це найближче оточення і безпосередньо Путіна змінити.