Ріст цін на газ зробить Україну сильнішою: Гройсман обурив українців новою скандальною заявою

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що рішення про підвищення ціни на газ для населення зробить Україну сильнішою. Про це він сказав на конференції YES 15 вересня.

Проте з цим не згідні українці, і як мінінум низка, економічних експертів, які зазначають, що ціни на газ не є обгрунтованими.

"Так довелося, що на мою долю випадає те, що ми повинні були зробити давно. Але зараз повинен приймати це рішення я. І переді мною стоїть вибір – або піти від відповідальності і піти стежкою популізму, яка для нашої країни вже дуже добре відома, або приймати рішення , яке в принципі зробить Україну сильнішою ", – сказав він.

Популярне: “Я – готовий”: Вакарчук зробив гучну заяву про президентство

У той же час прем'єр відзначив, що йому "болить це питання".

"Тому що сьогодні українці мають невеликі доходи. А газ для кожної української сім'ї є абсолютно необхідним, щоб обігрітися, щоб задовольнити побутові потреби", – сказав він.

Гройсман підкреслив, що зобов'язання про підвищення ціни на газ були взяті Україною "як мінімум десять років тому".

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, зазначив що :

Всередині країни є структури, які зацікавлені у підвищенні ціни на газ, зокрема йдеться про НАК «Нафтогаз України». Це безпосередній лобіст дій МВФ і кроків у такому напрямку, щоб підвищити вартість газу з нинішніх 7 тис. грн за тисячу кубометрів приблизно до 12 тис. грн.

«Вже зараз, з 1 вересня вартість газу для промисловості коливається від 12.3 до 13.3 тис грн за тисячу кубометрів, в залежності від обсягів (…) І виконати вимоги МВФ можна лише, піднявши ціну газу для населення до цих показників. Не 10 тис грн, а саме 12-13 тис грн», – зазначив фахівець з питань ЖКГ Олександр Сергієнко.

Після подорожчання газу для населення фахівець прогнозує зростання нарахувань за житлово-комунальні послуги – приблизно на 32% для мешканців сільської місцевості та на 27.5% для жителів міст. 

Експерт зазначив, що портібно: «Знизити вартість газу для промисловості. Сказати, що ми виконали вимоги МВФ, а якщо мова зайде про «європейський паритет», то тут є залізний аргумент – по доходах українських сімей нема цього паритету, а тому говорити про це нелогічно», – підкреслив експерт.

Українці ж в свою чергу готуються до нелегкого опалювального сезону і думають де взяти гроші, щоб стати сильнішими, як вже зазначив Гройсман.