Рівень радіації зашкалював: Мешканці Чорнобильської зони розповіли правду про недавні пожежі

Рівень радіації на рятувальниках зашкалював – їм наказали повністю зняти одяг, передає Корупція.Інфо

Цього тижня під Чорнобилем палали щонайменше 10 гектарів лісу. Місце, де сталася пожежа, називається Рудий ліс. Місцеві мешканці називають його Іржавим. Він виглядає моторошно, особливо, коли уявляєш, що ці дерева смертоносні. 1986-го вони увібрали в себе найбільше радіактивного пилу і стали бар’єром між живою і мертвою територією.

Десятки машин спецтехніки, гелікоптер, літаки і сотні рятувальників намагались загасити цей ліс. Згодом поза камерою один із пожежників зізнався, що цифру в 10 га можна потроїти. Тобто можна припустити, що горіло десь 30 гектарів.

Про те, що це місце горить, одними з перших розказують туристи з Чорнобиля, які викладають в мережу аматорське відео. Дозиметр пищить, зашкалює, але для зони відчуження – це норма. Вже потім про пожежу на загал повідомили рятувальники.

Голова ДСНС Микола Чечоткін заявив: "На місці було знайдено смолоскипи і зараз слідчі органи встановлюють їхню приналежність і взагалі чи мають вони стосунок до пожежі".

Тобто одна з версій пожежі – підпал. Чутки про те, що буцімто хтось хотів замести сліди вирубки лісів, ширились в народі. У поліції розповіли, що то були не смолоскипи, а палки для змащування залізничних колій. Причиною пожежі могла стати іскра від електромережі.  

Місцевий туристичний гід Надія заявила, що нібито горів ліс, але не смертоносний. "Це вже інші дерева горять, бо ті зрубали і захоронили. Вони  в принципі теж радіоактивні. Туди туристи не ходять на прогулянку", – сказала Надія Стародуб.

Тобто горіло там, де колись був Рудий ліс, горіло те, що виросло після нього. Але місце так чи інакше небезпечне. Отруйне полум’я гасили на старій техніці. При цьому рівень радіації на формі рятувальників зашкалював на дозиметрі. Із тяжкої зміни, без перебільшення ці герої так само, як у 1986 році, кинулися в радіаційну пастку. Вони повертались після гасіння додому в самих шкарпетках. 

За словами екс-керівника Чорнобильського радіоекологічного центру, доктора біологічних наук Олега Бондаренка, страшне зовсім не зовнішнє опромінення, а внутрішнє, коли мікрочастинка стронцію чи цезію потрапляє в організм людини. "Аерозоль проникає в організм і ви вже виїхали з зони відчуження, а радіація залишилась у Вас в організмі. Вона продовжує опромінювати, поки радіація не виведеться з організму. Про вимірювання радіації концентрації цезію-37 та стронцію в повітрі після пожежі ніхто нічого не казав", – зазначив він.

Популярне: Нововведення від Нацбанку: українці більше не зможуть вільно користуватися зарплатними картками

Село Страхолісся, яке поруч із зоною, наразі вмирає. Тут багато живе тих, хто й досі працює в Чорнобильській зоні. Іншої роботи немає. Дід Володимир там теж працював. "Там нове не садять. Там тільки випилюють. Там чорнобильська зона, а її від краю до краю випилюють. Воно просвічується. Дуби, що мабуть їм по 500 років було, і їх пиляли. Я пиляв сам ліс. Там такий ліс був, що він зашкалював. Біля нього стояти не можна. Я сам рамщиком працював там на пилорамі. Пиляли й вивозили по всій Україні".