“Росія – це Мордор”: батько полоненого моряка зробив емоційне звернення

26 лютого росіяни мали прооперувати пораненого українського військовополоненого моряка Василя Сороку, стан якого невпинно погіршується. Проте, за інформацією адвокатів, операцію перенесли на невизначений термін.

Про це повідомив батько Василя Сороки – Віктор в інтерв'ю "100 днів неволі"

У РФ пояснюють перенесення операції проведенням обстеження і збором необхідних аналізів.

Раніше сину провели обстеження у московській клініці, яке показало, що перебиті три сухожилля на лівій руці і пошкоджено 2 нерва. Також в руці виявили ще один осколок, який застряг у кістковій тканині. За інформацією росіян і представника європейського інституту омбудсменів Ніни Карпачової, наступного тижня росіяни обіцяють прооперувати мого сина і позшивати все, що перебито. Але я не впевнений, що їм словам можна вірити. Бо протягом 100 днів йому не надали належної медичної допомоги. Якщо вони його не прооперують, то заженуть в каліцтво, – повідомив Сорока.

Він повідомив, що Росія лише одного разу надала допомогу пораненому моряку. Так, у Керчі витягнули великий осколок з руки і зашили артерію. За словами батька полоненого, рука Василя Сороки не буде функціонувати належним чином без оперативного втручання, бо пошкоджені сухожилля і нерви. Її треба лише зшивати.

Не лише Україні не вдалося добитися від Росії спеціалізованої меддопомоги. Цього не вдалося зробити ні Європі, ні всьому цивілізованому світові. Бо Росія – це країна Мордор, яка ігнорує всі закони і світовий порядок,– додає батько військовополоненого.

Віктор Сорока також закцентував, що факт ненадання медичної допомоги – елемент психологічного тиску на бранців. Коли полонені перебували в СІЗО "Матроська тиша", де був медзаклад, їх не лікували.

Його не лікували, незважаючи на те, що стан лише погіршувався: рука постійно опухала і не відновлювалася. Це свідчить про те, що Росії глибоко наплювати на здоров'я українських військовополонених. Коли російських офіцерів Єрофеєва і Александрова затримали зоні АТО, їх доставили в Київ і за тиждень зробили по 8 операцій. Це говорить про те, шо ми навіть оперували ворога, який прийшов вбивати українців, бо Україна виконує норми міжнародного права! А Росія навіть не реагує на прохання як України, так і Червоного Хреста та інших міжнародних організацій, аби врятувати здоров’я військовополонених,– констатував Сорока.