Розкол ОПЗЖ – зливають свої ж, Порошенко вліз: підуть на дно разом. Партія тріщить

Проросійська партія ОПЗЖ не може висунути серйозного кандидата на вибори мера через позицію голови обласного відділення ОПЗЖ, який підтримує Юлію Світличну.

Про це під час ефіру на телекаканалі “Апостроф ТV” сказав керівник центру “Третій сектор” Андрій Золотарьов.

За його словами, перед виборами мера Харкова “Опозиційна платформа – За життя” досі не змогла визначитися з кандидатом, якого висуне партія. Золотарьов пояснив це подвійний грою керівника обласного відділення ОПЗЖ: “Голова обласної організації партії пан Райнін, який був главою Адміністрації Президента в Порошенка, веде на вибори екс-губернатора Світличну, протегує її”.

На думку політичного експерта, конфлікт партійних і особистих інтересів Райніна веде до падіння рейтингу ОПЗЖ в Харкові і по області в цілому, а також деморалізує прихильників партії. Тим часом для “Опозиційної платформи – За життя” Харків є одним із базових регіонів.

До слова, у Верховній Раді в партії ОПЗЖ все теж не дуже гладко. 18 червня, Офіс президента Володимира Зеленського продовжив “санкційний наступ” на олігархів. Цього разу вдарили по скандально відомому підприємцю та власнику Group DF Дмитру Фірташу. Формально він отримав санкції за те, що його підприємства продовжують роботу на окупованих територіях і їх продукція може підживлювати російську оборонку.

Формальні приводи для санкцій є лише частиною загальної картини. Крім економічних питань є і політичні мотиви для удару по Дмитру Фірташу. Відомо, що пан Фірташ є впливовим партнером тієї частини ОПЗЖ, яку позаочі називають “газовиками”. Йдеться про Сергія Льовочкіна і Юрія Бойка.

Після атаки Офісу президента на скандального кума президента РФ Віктора Медведчука (голова політради ОПЗЖ), “газовики” опинилися в досить зручному положенні. Вони під удар не потрапили, а в перспективі отримали можливість перехопити вплив у групи Медведчука-Рабиновича. У більшій частині політичних сил, яких прийнято називати проросійськими, кремлівського кума недолюблюють за спроби підім’яти це політичне поле під себе.

“Офіс Зеленського вже почав підготовку до наступних президентських виборів. Банкова, з одного боку, вибиває Петра Порошенка з націонал-демократичного поля, а з іншого – намагається взяти під контроль електорат південного сходу, що орієнтується на ОПЗЖ. Був розрахунок, що ОПЗЖ розколеться під напором санкцій і ударів по Віктору Медведчуку, але не вийшло. І тепер за допомогою санкцій Офіс президента хоче схилити “газовиків” до потрібних дій. Дмитро Фірташ прекрасно все це бачить, і зараз прийде домовлятися про компроміси”, – пояснив в коментарі “Апострофу” політичний експерт Віктор Небоженко.

Є й інший важливий момент: “газовики” самі по собі немонолітні. “Фірташ, Бойко і Льовочкін мають спільні політичні та фінансові інтереси. Проте, кожен з них теж веде свою гру. Фірташ давно знаходиться за межами України. Водночас, Льовочкін і Бойко зараз близькі до Банкової. І вельми не проти того, щоб послабити свого компаньйона і спробувати підім’яти під себе його активи – це стосується в тому числі і телеканалу “Інтер”, який дуже давно хоче остаточно взяти під свій контроль Льовочкін. Санкції тут можуть допомогти”, – кажуть “Апострофу” джерела в ОПЗЖ.

А також підписуйтесь на наш телеграм канал Корупція – інфо – https://t.me/korupciya, аби не пропустити ще більше цікавої та актуальної інформації.