Саакашвілі попереджав! На митниці відбувається немислиме – викрито топ-чиновника. Просто на складі!

Народний депутат від партії “Слуга народу” Олександр Дубінський заявив, що виконувача обов’язки голови Київської митниці Сергія Слічка зловили на контрабанді ювелірних ваг.

Зокрема, на митницю надійшла велика партія підлогових і кухонних ваг. Заявлена вартість товару складала 1 долар, а за фактом досягала 8 доларів. Про це свідчить відеозапис на YouTube-каналі DubinskyPro.

Орієнтовно було близько 23,5 тис. штук або 4,5 тонн не заявленних ювелірних ваг. Якщо перерахувати все за ринковою вартістю в Україні (200 грн за штуку), то вийде понад 4,7 млн гривень.

У результаті недобір митних платежів з цієї партії склав близько 500 тис. гривень.

Після цього Дубінський провів телефонну розмову з виконуючим обов’язки голови Київської митниці з приводу даного інциденту.

“Щодо даної ситуації декларація пройшла автоматичний контроль. АСАУР (Автоматизована система аналізу та управління ризиками. – Ред.) не спрацьовував і інспектор прийняв рішення на випуск … Бувають такі історії”, – прокоментував ситуацію Слічко.

На подію відреагував і глава Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

“Хлопці зловили контрабанду, яку “не помітила” митниця. Кухонно-підлогові ваги. Зважмо реформи на митниці разом”, – написав він у Telegram.

До слова, з початку року Служба безпеки України вилучила предметів контрабанди і виявила порушень митних правил на 204 млн гривень. Вилучення відбувалися, зокрема, у межах 38 досудових розслідувань, а фігурантам справ оголошені підозри.

А нещодавно, колишній президент Грузії та чинний голова виконавчого комітету реформ Міхеіл Саакашвілі пояснював призупинку реформи митниці захопленням влади мафією. На його думку, головна проблема у великого кола зацікавлених у корупції людей. 

“Чому кожна реформа застопорюється? З простої причини: завжди є велика група інтересів, яка не хоче, щоб ситуація змінювалася. На митниці, де знову владу захопила мафія: Романенко (Геннадій Романенко ексголова Київської митниці – ред.)  і так далі. Яка (мафія – ред.) не хоче, щоб ситуація змінювалася в будівельній сфері, тому що ДАБІ – це великий бізнес.

Яка не хоче держпідприємства, тому що це 150 млрд вкрадених грошей, гривень. На митниці – там ринок 3 млрд! 3 млрд доларів щороку, які перетікають в кишені. Реально, в кожній сфері є величезна група людей, які на цьому заробляють. Поки вони це успішно роблять, вони будуть все блокувати”, – сказав Саакашвілі в ефірі програми “Право на владу”.