Садовий є учасником рейду на “Укрзахідпроектреставрацію” – ІКОМОС

Як запевняють наукові працівники «Укрзахідпроектреставрації», сьогодні відбувається рейдерське захоплення інституту. причетним до цього вважають і львівського мера Андрія Садового.

Таку заяву на прес-конференції озвучив віце-президент українського бюро Міжнародної ради з охорони пам'яток та історичних місць (ІКОМОС) Андрій Салюк.

За його словами, для сучасних чиновників не важливі професійні напрацювання науковців. Їх перш за все цікавлять приміщення підприємства.

«Ми бачимо, як пан Садовий разом з новим директором «Укрзахідпроектреставрації» Андрієм Коцем за плечима колективу намагаються передати інститут у комунальну власність міста. Навіщо це їм потрібно? Напевно, для того, щоб привласнити всі унікальні приміщення інституту й використовувати їх у власних цілях. У всьому світі це називають рейдерським захопленням»,– підкреслив Андрій Салюк.

Також він додав, що ІКОМОС намагається зберегти високий статус «Укрзахідпроектреставрації», оскільки науковці інституту роблять чималий внесок у формування ідеології культурної спадщини України.

«Важливо, щоб інститут підпорядковувався Міністерству культури України, а не Міністерству регіонального розвитку і будівництва, як це є тепер. Бо останнє має будувати нові дороги й заводи»,– зазначив віце-президент українського бюро ІКОМОС.

На підтримку позиції ІКОМОСУ виступив і доцент кафедри РАМС НУ «Львівська політехніка» Юрій Дубик. Він переконаний, що переведення підприємства з державного в комунальне обмежить потенціал міста Львова.

«Це стратегічно неправильне рішення, яке викликала нестабільність у країні. Ми маємо розуміти, що маргіналізація інституту до рівня Львова фактично призведе до скорочення співпраці між науковцями України»,– зазначив доцент.

Також він додав, що в арсеналі науковців є напрацювання з реставраційних робіт у 9-ти областях України. Також величезним здобутком стало внесення дерев'яних церков України до переліку пам’яток ЮНЕСКО.

За даними працівників інституту, лише на Львівщині є близько 8,5 тис. об’єктів культурної спадщини, які потребують захисту й догляду.

 

новини про Львів