“Самі створюють небезпеку”: Лікар розніс українців за ставлення до карантину. “Мають усвідомити”

Українці зовсім по-іншому ставляться до коронавірусної загрози, ніж, до прикладу, італійці.

Про це інтерв’ю «Вголосу» розповів медбрат міської клінічної лікарні № 17 м. Києва Гліб Бітюков, який разом з командою українських лікарів-добровольців допомагав італійським колегам боротися у їхній країні з коронавірусом.

«В Україні просто свідомість людей інша, – зазначив він. – Я не кажу про те, що карантинні заходи мають бути драконівськими і треба у всьому людей обмежувати, але наші люди мають усвідомлювати всю небезпеку ситуації».

Якщо глянути на Швецію, де не такі суворі карантинні заходи (відкриті дитсадки, ресторани), там, за словами Бітюкова, у мешканців свідомість інша, але вони тримають дистанцію одні від одних.

«А в Україні самі люди створюють небезпеку. І коли дивишся, як українці пішли гуртом до церкви під час карантину, думаєш: «Ну як в такому разі можна зменшити захворюваність, якщо вони всі йдуть і цілують один хрест у храмі?». Хоча в нас таки варто було би створити більше умов для бізнесу, особливо малого, бо він вмирає. Але люди мають бути дуже свідомими», – резюмував він.