Шанс є! Путін розлючений: “ПП-2” не запускається! Європа проти – маніпуляції не вдались. Кремль трясе

Росія пустила газ “Північним потоком-2”, але поки – лише для технічного тестування. Однак на тлі енергетичної кризи в Європі й високих цін на газ, в Кремлі наполягають, що запуск допоміг би розв’язати цю проблему. Про це йдеться в програмі WTF на 24 каналі.

Звичайно, Москва вже практично прямо визнає, що ця криза була спровокована саме Росією. Однак країни-учасники проекту продовжують закривати очі на очевидні маніпуляції.

Російська труба вже вносить розбрат

Але рішення Данії не є остаточним в цьому питанні, адже останнє слово залишається все ж за Німеччиною. Минулі німецькі вибори можуть зіграти свою роль в процесі запуску “Північного потоку-2”.

Російська труба вже вносить певний розбрат в переговори в майбутній правлячій коаліції в Бундестазі.

Так, обидва кандидати, що Олаф Шольц, що Армін Лашет, які претендують на посаду німецького канцлера, виступають за “Північний потік-2” і його запуск. Однак необхідність сформувати коаліцію може змінити позицію Німеччини по газопроводу.

Я вже розповідав, що для формування тієї ж таки коаліції в будь-якому випадку необхідно заручитися підтримкою “Партії Зелених” і “вільних демократів”. Це може зіграти ключову роль в питанні “Північного потоку-2”.

Лідер “зелених” Анналена Бербок – затята противниця “Північного потоку-2”. При цьому вона виступає за перегляд зовнішньої політики Німеччини. Саме вона приблизно може очолити міністерство закордонних справ.

Тому в МЗС України вважають, що у світлі останніх подій, а саме газового шантажу з боку Росії, питання “Північного потоку-2” варто винести на переговори в нормандському форматі.

На даний момент практично всі зовнішньополітичні питання Німеччини брала на себе Ангела Меркель, а тому і відносини з Росією теж визначала вона. Однак все може змінитися з приходом Бербок в німецьке МЗС.

Можливо, це зіграє Україні на руку, адже, на думку експертів, Меркель вже не буде займатися внутрішніми питаннями, а тому наступний раунд переговорів “нормандської четвірки” відбудеться вже при новому канцлерові та новому главі МЗС.

Запустити “СП-2” завчасно не вийде

Але схоже, що як би Кремль не намагався – запустити “Північний потік-2” завчасно не вийде. Німецький регулятор, відповідальний за сертифікацію газопроводу, наполягає, щоб труба відповідала всім європейським нормам.
Зокрема, “Газпром” повинен надати доступ до газопроводу третім компаніям. Весь процес сертифікації займе близько 4 місяців.

Після цього проект рішення передадуть до Єврокомісії, якій потрібно буде ще мінімум 2 місяці на ухвалення рішення. Також потрібно фінальне рішення від Брюсселя, яке може зайняти ще 2 місяці.

Більш того, німецький регулятор заявив, що будь-яка експлуатація газопроводу до остаточного рішення по його сертифікації буде каратися серйозними штрафами.

Тому, поки в України ще є час, потрібно використовувати його для того, щоб вибити для себе максимальні гарантії безпеки.

Нещодавно стало відомо про те, що федеральне мережеве агентство ФРН вимагає від оператора “Північного потоку-2” підтвердити, що газопровід відповідає нормам ЄС, можливий швидкий запуск газопроводу, повідомив “Інтерфаксу” голова прес-служби агентства Фіте Вульф.

Він зазначив, що за інформацією агентства, не виключено, що “одна з гілок газопроводу незабаром буде запущена”.

“З цієї причини Федеральне мережеве агентство листом від 4 жовтня 2021 року вимагає від акціонерного товариства “Північний потік-2″ негайно надати довідки та підтвердження того, що в рамках запуску однієї сполучної гілки виконані та дотримані всі регуляторні передумови”, – повідомив Вульф.