Шансів більше немає! Це таки сталось – провал на фронті: літаки ЗСУ над Херсоном. Вже скоро!

Захисники України знищили основні мости на півдні, якими ворог переправляв техніку та живу силу. Армія РФ намагається створити альтернативні переправи, проте бійці ЗСУ ліквідовують і їх, не даючи шансів противнику поповнити втрати. 

Про це в ефірі національного телемарафону заявила речниця оперативного командування “Південь” Наталія Гуменюк. 

“Нами було завдано додаткових контрольних уражень тих транспортних артерій, зокрема мостів, які могли б бути способом переправлення боєприпасів та важкої техніки, тому вони зараз непроїзні для такої категорії вантажів та транспорту. Хіба що їх можна використовувати для пішої евакуації окупантів на лівий берег та ушивання додому зовсім”, – пояснила вона. 

Гуменюк додала, що нині ворог робить усе можливе для налагодження військової логістики на півдні. В основному вони використовують крадені баржі, а також понтонні та поромні переправи. Проте ЗСУ повністю контролюють цей процес і за необхідності завдають точкових ударів по силах окупантів.  Зокрема, речниця повідомила, що українські захисники днями ліквідували декілька ворожих барж та понтонну переправу через річку Інгулець.

Водночас вона заявила, що ця робота триває.  За словами Гуменюк, противник продовжує чинити опір на південному напрямку, завдаючи ракетних та авіаційних ударів як по позиціях ЗСУ, так і по мирних містах.  Гуменюк зазначила, що ракетою повітряного базування ворога був завданий удар по Березнегуватській громаді. Це фактично лінія фронту. З Криму з ракетного комплексу Бастіон було завдано удар по Одещині ракетами типу Онікс.

“Це територія глибокого тилу. Одну ракету збили сили ППО, друга, на щастя, руйнувань і жертв не спричинила. Це меседж від окупантів, мовляв, у нас довгі руки, і ми всюди дістанемо. Ми ще маємо ту важку й далекобійну зброю, яка може завдати неспокою всій території держави,”– зауважила начальниця пресцентру ОК “Південь”.

За її словами, з використанням важкої артилерії було обстріляне Криворіжжя. Свою зброю окупанти розмістили на лівому березі Каховського водосховища.

“Ворог постійно втручається в цивільне життя мирних громадян. Це така тактика психологічного тиску, і переконання в тому, що вони сильні й присутні”, – наголосила Гуменюк.

ЗСУ ПРОДОВЖУЮТЬ ВИСНАЖЕННЯ ВОРОГА

Начальниця пресцентру ОК “Південь” розказала, що завдання ЗСУ нині продовжувати виснаження ворога. Зокрема, знищувати його тилові позиції.

“Були знищені 2 командні пункти десантних полків, 6 складів боєприпасів майже по всьому розподілу лінії фронту. Ця робота триває. І зокрема транспортні артерії, якими ворог намагається підтягувати резерви, також під нашим вогневим контролем,
– підкреслила вона.

ЯК ЗСУ ЗНИЩУВАЛА ВОРОЖІ ЦІЛІ

Гуменюк зазначила, що за бойовий день ЗСУ завдали 24 авіаційних удари по позиціях ворога. Це насправді дуже потужно.

“Це та авіація, напевне, яку вони знищили ще на початку повномасштабного вторгнення, як вони всім розповідали”, – зауважила начальниця пресцентру ОК “Південь”.

Вона додала, що також українські військові виконують 200 – 300 артилерійських вогневих завдань.

“Жителі Херсонщини в захваті від точності цих ударів. Результат такий, оскільки ми знаємо, куди б’ємо, що там зосереджено, що там буде знищено і як туди влучити, – підсумувала Гуменюк.

Речниця зазначила, що в ОК “Південь” усвідомлюють очікування великої частини мирного населення на деокупацію, яке не повинне потрапляти під удари ЗСУ.

“У нас добре налаштований зв’язок, попри те, що окупанти намагалися присікти можливість спілкування з місцевим населенням… Ми спілкуємося з ним, попереджаємо і говоримо про те, що потрібно використовувати укриття й перечекати цей складний період активних дій у безпечному місці. Ця комунікація потужна і дієва, “– пояснила Гуменюк.

За її словами, ці люди перебувають навіть на ментальному зв’язку з Україною.

“Рух спротиву дуже потужний на Херсонщині, як і сили оборони ззовні. Вони працюють з внутрішньої сторони та розхитують там ситуацію, щоб нам було легше реагувати на неї ззовні”, – додала представниця командування.