Щастя для країни! ОДРАЗУ МЕЛІТОПОЛЬ І ТОКМАК – грандіозне оточення: ворог в пеклі! Не вийде ніхто!

Два міста, які ЗСУ можуть узяти в оточення найближчим часом. Також стала відома послідовність дій ЗСУ зі звільнення Токмака і Мелітополя.

Про це розповів військовий експерт Петро Черник.

За його словами, процес розмінування першої лінії оборони ворога вручну абсолютно безпрецедентний факт в історії. При цьому він наголосив, що головна у росіян не перша, а друга лінія оборони, де перебуває особовий склад і техніка. Саме після її прориву, наступ ЗСУ прискориться. Також військовий експерт звернув увагу на те, що брати штурмом Токмак і Мелітополь сили оборони України не будуть, а швидше за все візьмуть їх в оточення.

Полковник запасу ЗСУ похвалив унікальні досягнення ЗСУ.

«Забезпечили нас німці прекрасною машиною для розмінування на основі Leopard 2 з відвалами і тралами, які допомагали б ці міни забирати, але Leopard 2 — це велика і важка машина. Сам факт, що ми все це зробили вручну — це щось безпрецедентне в сучасній військовій історії», — наголосив він.

Тим часом військовий експерт також прокоментував ситуацію на фронтах України і спрогнозував наші перспективи.

«Друга лінія оборони — основна. Тут зосереджено особовий склад, артилерію і техніку, але росіяни побудували класичну оборону періоду Другої світової війни (зробили велику кількість тунелів, дзотів, дотів тощо). Ми зараз перебуваємо десь приблизно посередині цієї лінії Суровікіна і правда полягає в тому, що, якщо ми зуміємо її пробити, то далі все піде «веселіше», тому що такі серйозні укріплення є тільки на Перекопському перешийку», — сказав експерт.

Потім Петро Черник повідомив, як розгортатимуться події на фронті найближчим часом.

«Дійсно, Токмак і Мелітополь — досить укріплені міста. Ми вже говорили, що їх не варто брати в лоб, а тільки оточувати і виснажувати особовий склад. Без води, медикаментів і боєприпасів людина довго воювати не може», — підкреслив він.

Додамо, що раніше стало відомо, що російське військове командування, ймовірно, готується посилити оборону тимчасово окупованих Мелітополя та Бердянська на Запоріжжі, перекинувши туди війська з інших позицій на сході та півдні.

Начальник генштабу ЗС РФ Валерій Герасимов, можливо, зважиться навіть вивести війська з Бахмута та відмовитися від захисту Токмака.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни із посиланням на російське інсайдерське джерело. Зазначається, що командувач окупантів віддає перевагу захисту Мелітополя, щоб завадити Силам оборони України наблизити артилерію до тимчасово захопленого Криму.

Водночас аналітики зауважили, що твердження про намір перекинути російські війська в Мелітополь для посилення там російської оборони, «далеко виходить за рамки поведінки Герасимова, що спостерігається».

«ISW не має доказів, що підтверджують інформацію інсайдерського джерела. Якщо ці твердження хибні, це може вказувати на те, що в російському інформаційному просторі вживаються узгоджені зусилля щодо дискредитації Герасимова», – зазначили аналітики.

Крім того, нагадаємо, що російські окупанти облаштували новий укріплений район на півночі від тимчасово захопленого ними Токмака Запорізької області. Про це поінформував мер окупованого Мелітополя Іван Федоров.

«Відчуваючи постійний натиск ЗСУ, російська армія створює нові укріплення в тилу й навколо тимчасово окупованих населених пунктів Запорізької області, – написав Федоров. – На північ від Токмака з’явився новий укріпрайон з обох боків автодороги, яка веде до нещодавно звільненого ЗСУ села Роботине», — сказав він.

За словами Федорова, на кордоні Донецької й Запорізької областей для побудови фортифікацій окупанти «почали заганяти бетоновози».