Що це таке?! Поліція проти всеукраїнської мобілізації: «Ви зовсім з глузду з’їхали?»

Керівник Національної поліції розкритикував ідею щодо масової мобілізації правоохоронців на фронт.

Ідея про масову мобілізацію на фронт поліцейських нереалізована, запевнив голова Національної поліції (НПУ) Іван Виговський. Про це він заявив в інтерв’ю українському виданню. Раніше майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман публічно запропонував мобілізувати на фронт 100 тисяч поліцейських замість цивільного населення.

Глава НПУ розкритикував цю ідею.

«Кажуть, у Національній поліції є 250 000 поліцейських… Дивно, коли про це заявляють не «дивані експерти», а люди, які працюють у держсистемі», — заявив Виговський.

Він запевнив, що на сьогодні загальна штатна чисельність НПУ становить лише 120 000 осіб, а реально служить лише близько 100 000 співробітників (понад 17 000 вакансій не закрито). І з цих 100 000 близько 20% – це співробітниці жіночої статі, які не підлягають мобілізації згідно із законом.

Виговський також нагадав, що поліція крім забезпечення правопорядку ще й активно задіяна в обороні держави від російського вторгнення. Так, на фронті воює підрозділ «Лють», у якому задіяно тисячі правоохоронців.

Крім цього, за його словами, поліція займається евакуацією цивільного населення із зони бойових дій, а також поранених, супроводом військових вантажів, розслідуванням воєнних злочинів тощо. Тобто вони найактивніше задіяні у війні.

Раніше повідомлялося, що Стефанчук висловився про війну та закон про мобілізацію.

«Війну може виграти лише єдність українців. І, зрештою, ми маємо зрозуміти: так, це жорсткі заходи. Але, повірте мені, що роликами з псом Патроном цю війну виграти неможливо», — прокоментував Стефанчук.