Щойно! Байден втрутився – міжнародний скандал! Історичне рішення: все вирішиться зараз. Такого не очікували!

Якщо Байден виконає вимоги Путіна щодо безпеки Росії, вторгнення в Україну, ймовірно, не буде, пише редакція The Wall Street Journal. Але це принизливо, адже саме Росія виявляла ворожі дії по відношенню до країн, що прагнуть альянсу.

У Північноатлантичному Альянсі ознайомилися з російськими пропозиціями щодо «взаємних гарантій безпеки» з боку Вашингтона, Брюсселя та Москви, розповів генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю Journal de Dimanche. Вимоги Кремля є неприйнятними для Альянсу.

“Ідея про проведення нової конференції, де ми б знову обговорювали зони впливу, в рамках яких великі держави могли б контролювати те, що їхні сусіди можуть або не можуть робити, був би для нас кроком назад, це зовсім неправильний напрямок”, – цитує Столтенберга. “Новий час”.

Восени Росія зосередила війська та зброю біля рубежів України, заклавши основу для потенційного вторгнення. У п’ятницю Кремль оприлюднив свої вимоги. Незабаром була реакція США та Європи, і схоже, що мають бути безпрецедентні заходи щодо стримування Володимира Путіна.

За проектами документів, надісланими США та їхнім союзникам цього тижня, Москва хоче, щоб НАТО виключило розширення на схід і згорнуло активність на ряді напрямків. Це означатиме вето на членство України та фактичну заборону розміщення сил НАТО в таких державах-членах, як Польща, Естонія, Латвія та Литва.

«Установка США та НАТО в останні роки на агресивну ескалацію ситуації з безпекою абсолютно неприйнятна і надзвичайно небезпечна, — без жодної іронії заявив представник російського МЗС. — Вашингтон та його союзники з НАТО мають негайно припинити регулярні ворожі дії проти нашої країни».

Напередодні США та НАТО виступили з вимогою до Росії надати гарантії ненападу на Україну. У свою чергу, в МЗС України нагадали: найкращими гарантіями з боку Росії буде припинення війни на Донбасі. У РФ вимоги проігнорували, заявивши про «втручання у внутрішні справи» країни, висунувши власні.