Щойно! І двох днів не пройшло – вдова Кернеса в сльозах. Син випалив – шокуюча звістка. Зеленський приголомшений

Київський райсуд Полтави вирішив відкласти підготовче засідання по справі померлого мера Харкова Геннадія Кернеса щодо катувань євромайданівців.

Про це повідомив адвокат Кернеса Олександр Гунченко.

«Суд відклав підготовче засідання в цій справі у зв’язку з поданим нами клопотанням про перенесення дати», – сказав Гунченко.

За його словами, чергове засідання призначене на 29 січня 2021 року.

У четвер, 24 грудня на засіданні Київського районного суду Полтави планували закрити провадження щодо мера Харкова Геннадія Кернеса.

Однак, адвокати та родина Кернеса заявили, що наполягатимуть в суді на його реабілітації у справі про тортури учасників Євромайдану. Рідні мера заперечують проти закриття справи через смерть Кернеса, «тому що це не є реабілітуючою підставою для висновків».

Геннадія Кернеса та його охоронців звинувачували у викраденні, тортурах і погрозі вбивства двох активістів харківського Євромайдану взимку 2014 року – Олександра Кутяніна та Сергія Ряполова.

Нагадаємо, 61-річний Геннадій Кернес помер у ніч на 17 грудня в берлінській клініці Шаріте, куди був госпіталізований 16 вересня з коронавірусом.

У середу, 23 грудня Кернеса поховали. Попрощатися з мером Харкова, за оцінками поліції, пройшло понад 100 тисяч осіб.

Зазначимо, журналіст “Страны” на похоронах поговорив з сином Кернеса, Данилом.

“Їх потрібно берегти як друзів. Щоб не дали розслабитися”, – якось сказав мені Кернес. Згадалося і подумав, що у фрази “Я вашого Кернеса в труні бачив!” може бути і інше трактування. Ось я і питаю: де вороги? – запитав журналіст.

– Батько в цьому сенсі такий недосяжний. Ось, наприклад, Олег Сенцов написав мерзенний пост про мого батька. А Ви читали коментарі під його постом? Там слово “дебіл” – сама коректна оцінка його позиції.

Хто з політиків був, а кого не було на прощанні – друга тема для пересудів на похоронах. Юрій Бойко, Вадим Новінський, Євген Мураєв, Вадим Столар, Віталій Кличко – були.

Нотами обурення перебиває музику Шопена критика Офісу президента. Не так за безглузде повідомлення за фактом смерті мера, як за ігнор і байдужість. Ніхто з керівників центральної влади так і не приїхав. Ні президент Зеленський, ні прем’єр-міністр Шмигаль, ні спікер парламенту Разумков. Ні букета, ні привіту, ні ноти співчуття.

Ця неувага обурює і сім’ю Кернеса.

– А як вам поведінка президента і Офісу президента? – запитав журналіст.

– Дуже здивувався, – каже Даня. – Ця фраза близьких клерків про “до нього було неоднозначне ставлення” явно не належить президенту. Або в ОП вже у Зеленського взагалі нічого не питають і слова не дають? Вони дружили з батьком, знали один одного, зустрічалися і бачилися багато разів. Ти – президент, а Харків – зразкове місто. З огляду на колосальний рейтинг батька, що він мав на увазі під словом “неоднозначність”? Його життя була неоднозначним, або що? У мене дружина дуже правильно з цього приводу написала: “Я вам бажаю, коли Ви підете зі своєї посади, щоб про вас все було однозначно”. Мене втомило те, що меншість продавлює більшість. Нехай приїде до Харкова і запитає, як харків’яни ставляться до мера?

Окремою групою на похоронах виділялась компанія великокаліберних мерів – Кличко, Філатов і Труханов, який якраз недавно зумів оговтатися від коронавірусної хвороби, і приїхав попрощатися з колегою не долікувавши своє запалення легенів.

Вони вишикувалися в ряд, зняли маски і сумно дивились на Кернеса.

Всі четверо перемогли в останніх виборчих перегонах на мерських виборах. Всі четверо повторно стали градоначальниками міст-мільйонників. Київ, Дніпро, Одеса, Харків – всіх переобрали. Кернеса – втретє.

Він взагалі серед них набрав найбільше відсотків.

І ось переможці, зберігачі децентралізації, вперше зібралися разом. Без масок. Всі мовчки. Тільки вони стоять, а він – лежить.