Щойно! Обстріли по всьому фронту – таємний план Кремля: Зеленський не допустить. Прицільний вогонь!

Субота, 28 серпня, стала не тільки черговою річницею кривавої Іловайської трагедії, але і черговим днем масштабної ескалації воєнної ситуації на Донбасі. З окупованих територій близько трьох годин підряд обстрілювали Авдіївку, десятеро українських захисників отримали різні поранення.

Повідомляє видання “Коментарі”.

Виконавчий директор в Центрі прикладних політичних досліджень “Пента”, політичний експерт Олександр Леонов у вважає, що для загострення на Донбасі є кілька причин.

“Перша і головна — спроба натиснути на Зеленського з метою домогтися поступок на кшталт імплементації формули Штайнмаєра в українське законодавство.

Оскільки Зеленський в Парижі в грудні 2019-го письмово зобов’язався це зробити, на Україну будуть тиснути і інші представники нормандської четвірки. Друга причина — криза в Афганістані, на тлі якого увага до ситуації на Донбасі знизилася”, — пояснює Олександр Леонов. За його словами, у Путіна є мотив і максимально “зіпсувати” 30 річницю Незалежності і відповісти на “Кримську платформу”.

“Крім цього, це може бути перевірка боєздатності ЗСУ. Очевидно, що в Кремлі знають про те, що вже є заборгованості навіть по виплаті бойових в ООС. І очевидно, що подальший розвиток подій буде залежати від здатності Верховного головнокомандувача приймати рішення по жорсткої відповіді на акти агресії. Навряд чи мовчання Зеленського зупинить терористів”, — зазначає експерт.

Петро Бурковський, аналітик Фонду “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва”, звертає увагу, що обстріли йдуть практично по всій лінії фронту, від Троїцького на Луганщині, Авдіївки і Красногорівки, тобто навколо Донецька, до Широкиного в Приазов’ї. І це схоже на пошук слабких місць в нашій обороні.

“Вогонь прицільний, із розрахунком на нанесення втрат особовому складу наших військ для провокування ескалації. Щоб знову звинуватити Україну в “зриві перемир’я” і “відсутності бажання досягти миру”.

Можливо, у Кремля є і політичний розрахунок: шляхом військового тиску змусити Зеленського зробити питання війни на Донбасі головним пунктом прийдешніх переговорів у Вашингтоні і подивитися на публічну реакцію американців”, — зазначає Петро Бурковський.

На думку аналітика, якщо реакція буде слабкою і Україні не запропонують нічого істотного, Росія продовжить нарощувати тиск на фронті, а через свої ЗМІ та проросійських політиків в опозиції і в оточенні Зеленського — просувати ідею “компромісного рішення” Донбасом.

“Якщо ж американці вирішуватися на істотну допомогу Україні, наприклад в модернізації ППО і авіації, комплектуючих для дронів і більше спільних навчань в 2021-2022 рр., тоді перед Кремлем постає вибір, — вважає Петро Бурковський.

— Або використовувати навчання “Захід-2021” для нової військової тривоги, з підготовкою до вторгнення, як в квітні. Або почекати до зими, щоб “поекспериментувати” з економічним тиском — зниженням поставок газу і вугілля до України”.

Відзначимо, що Росія шляхом загострення ситуації на Донбасі намагається зірвати переговори президента України Володимира Зеленського з президентом США Джо Байденом.

Таку думку підтримує Українська делегація в Тристоронній контактній групі на своїй сторінці у Facebook:

“Завданням противника є спровокувати нас на НЕ-адекватну відповідь, а потім на своєму вищому рівні заявити про “… агресивні дії України” і створити напругу, в ідеалі – зірвати відповідні переговори президента України з президентом США про подальші шляхи врегулювання конфлікту, в тому числі – на тему участі США в такому врегулюванні”, – йдеться у повідомленні.

Солідарний з цією позицією і член української делегації в ТКГ Сергій Гармаш, коментуючи обстріл Авдіївки у Facebook.

«Росіяни підвищують ставки… Їм потрібно, щоб порушником „спокою” здавалась саме Україна, інакше їхні дії можуть призвести до зворотного ефекту і не залишать Байдену вибору: Афганістан, Північний потік-2… — ще одну „поразку” він не може собі дозволити. Звідси нинішні обстріли, особливо мирної інфраструктури», — написав Гармаш.