Щойно! Порошенка підкосило – фатальний удар: це кінець, Тимошенко добила. Без шансів

Прихильники п’ятого президента України Петра Порошенка дорікають чинному главі держави Володимиру Зеленському в тому, що його перемога на виборах у 2019 році стала «втраченим шансом і марнуванням часу» для країни, однак вони помиляються, а претензії шостому президентові має висловлювати геть інший політик.

Таку думку висловив журналіст Павло Казарін у колонці для НВ.

Казарін нагадав, що зовсім не Порошенко й Зеленський розглядалися головними фаворитами ще за п’ять місяців до першого туру. Впевнено лідирувала лідерка Батьківщини Юлія Тимошенко (21% підтримки за даними соцопитувань проти 11% у керівника Кварталу та 10% у тодішнього президента).

«Усі наступні тижні ми спостерігали електоральне перетікання. Зеленський не відтягував виборців у Порошенка — до нього перетікали прихильники Юлії Володимирівни», — зазначає Казарін.

За два тижні до голосування Зеленський уже випереджав Тимошенко та Порошенка у опитуваннях.

«Навіть якби майбутній шостий президент України зняв свою кандидатуру напередодні першого туру — з великою ймовірністю ми б спостерігали за тим, як у другому турі Юлія Володимирівна перемагає Петра Олексійовича. Зеленський не позбавляв Порошенка шансів на другий термін. Він відібрав перемогу у Тимошенко. Якби керівник Кварталу вирішив залишитись у шоу-бізнесі — швидше за все шостим президентом країни була б лідер Батьківщини», — робить висновок журналіст.

Основною проблемою Порошенка був його величезний антирейтинг, водночас Зеленський та Тимошенко просували схожий порядок денний — «мир і достаток». Однак у «слуги народу» також був телевізійний образ Голобородька та амплуа «нового обличчя», нагадав автор.

«Можна довго міркувати, наскільки справедливим був антирейтинг Петра Порошенка. Наскільки об’єктивно громадяни країни оцінювали баланс „зробленого“ та „незробленого“ у його каденцію. Можна сперечатися про його помилки та успіхи, місце в історії та політичну спадщину. Але настрої весни 2019 року робили його перемогу у другому турі вкрай малоймовірною», — підсумував журналіст.

Як вважає політичний аналітик Олександр Кочетков, у Порошенка немає жодних шансів підвищити рейтинг. Тому що поки він критикує владу, до нього ще доброзичливо ставляться, але рівно до тих пір, поки народ не зрозуміє, що він хоче повернутися.

“Наш народ все ще хоче нових облич, але вже з досвідом держуправління. Як це виглядає – ніхто не знає, тому що люди хочуть чесних, не заплямованих, але з досвідом. І Порошенко під цей опис не підходить, а тому і шансів у нього жодних. При цьому якщо Разумков вийде з окопу і почне діяти, то його рейтинг почне рости. Але поки те, що він робить, підвищенню рейтингу не сприяє – йому потрібно визначитися, псує він стосунки із Зеленським чи ні”, – зазначає експерт.

А Тимошенко зараз усіма силами намагається експлуатувати тарифну тему, щоб наблизитись до чинного президента. Однак, поки що це їй вдається не дуже.

На думку Кочеткова, Юлія Тимошенко може наростити 2-3% рейтингу на темі тарифів, так як вона давно в ній вариться. Але навряд чи це можна вважати успіхом, тим більше якщо люди розумітимуть маніпулятивність її слів.

Як ми бачили, ще місяць тому партії Порошенка і Тимошенко почали співпрацювати і навіть разом заблокували трибуну Верховної Ради. Але як тільки Петро Олексійович “заплив” на тарифну тему Юлії Володимирівни, співпраця одразу заглохла.