Щойно! Повний вивід військ РФ з Херсону – новий напрямок: приготуватися! Вихід до Криму, ЗСУ зможуть

На Херсонському напрямку залишилося не більше 10 тисяч осіб боєздатного угруповання.

Росіяни зараз проводять ротацію, перекидаючи на Херсонський напрямок новомобілізованих, а основне, боєздатне угруповання намагаються вивезти з технікою, скоріш за все, на Запорізький напрямок.

Про це в одному з інтерв’ю розповів генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун.

“Ті боєздатні частини, які перебували на Херсонському напрямку, я думаю що там боєздатних залишилося не більше 10 тис осіб, хоча угрупування складало десь до 25-ти тис. Зараз вони проводять ротацію, закидаючи туди мобілізованих, а цих намагаються вивезти, при чому намагаються вивезти з технікою, не завжди їм вдається це зробити, але вони пробують. Я думаю, якщо їх будуть перекидати, то їх будуть перекидати на Запорізький напрямок, тому що тепер зрозуміло, що ЗСУ можуть наступати на тому напрямку і для них це критично, для них не так важливо втримання Донецької та Луганської області як сухопутного сполучення з Кримом”, – зазначив Ягун.

Додамо, що загарбницькі війська, ймовірно, готуються підірвати дамбу Каховської ГЕС у Херсонській області. Такі дії окупантів можуть спричинити катастрофічні наслідки, каже Ягун, але наші військові не постраждають.

“Дивіться, найцікавіше, що ЗСУ якраз можуть і не постраждати у разі підриву дамби, тому що висота берега, де вони перебувають, вища, ніж берега, на якому будуть намагатися укріпитися російські війська. Для чого потрібна ось ця демонстрація безумства – я не знаю. Але враховуючи, що вони вже під час цієї війни тричі використовували такий метод боротьби, я думаю, що не виключено, що вони справді можуть це застосувати. Вони вже підривали дамбу ракетами в Кривому Розі, вони підривали дамбу в Полонному на Харківщині, вони підривали дамбу на Інгульці, щоб наші не могли закріпитися на одному з плацдармів”, – сказав він.

Про те, що окупанти країни-агресорки, ймовірно, спробують підірвати дамбу Каховської гідроелектростанції з метою прикриття свого відступу, а в підриві звинуватять Україну – пише і Інститут вивчення війни.

У зведенні ISW йдеться про те, що Росія почала виводити свої військові сили із західної частини Херсонської області. Ймовірно, таку операцію окупанти проводитимуть наступні декілька тижнів. Однак їх можуть очікувати складності, якщо українські війська перейдуть в атаку.

Незважаючи на те, що офіційних заяв Москви щодо можливого наказу путіна про виведення військ з Херсона немає, втім, росіяни, швидше за все, продовжуватимуть готувати своє суспільство в інформаційному плані до колапсу окупантів у місті.

Аналітики зазначають, що крок з підриву Каховської ГЕС буде спрямовано на прикриття відходу своїх військ, щоб не дозволити ЗСУ переслідувати їх углиб Херсонщини.

В Інституті вивчення війни вважають, що окупанти, ймовірно, звинуватять у підриві дамби Україну, якій не потрібен такий сценарій. У разі підриву дамби може затопити 80 українських населених пунктів, що призведе до переміщення сотень тисяч людей і збитку електропостачанню в українській державі.

Зазначається, що згідно з оцінками фахівців, російська армія спробує утримати східну частину Херсонської області не по воді, а в якості буферної зони – для оборони своїх позицій в Криму, щоб не допустити потрапляння своїх позицій на півострові до зони дії української артилерії.