Щойно! Зеленському терміново доповіли – випробовують терпіння. Кравчук “злив” правду – можна чекати всього

Декілька тижнів назад у небі над Сумщиною було зафіксовано російський вертоліт. Таким чином Росія влаштувала перевірку, як українська сторона з реагує на подібні провокації. Зазначимо що це не перший такий крок зі сторони РФ – провокації були раніше, будуть і надалі.

Про це в ефірі Апостроф Live заявив політолог, співзасновник Національної платформи “Діалог про мир та безпечну реінтеграцію” Олег Саакян.

“Ми доволі несправедливо в інформаційному просторі забули, як декілька тижнів тому російський гвинтокрил на території України ніби трошечки залітав, трошки не залітав. Це була перевірка реакції, як спрацюють різні ланцюжки, починаючи від ідентифікації, як між собою передають інформацію різні служби, як швидко це дійде до командування. Це перевірка, як і наскільки якісно спрацює сигнал від появи явища до реакції і прийняття рішення”, – пояснив Саакян.

На думку політолога, такі операції вже траплялися. Подібні провокації заради перевірки реакції передували захопленню Криму та проводилися протягом декількох років до анексії.

“Це ж передувало операції в Криму упродовж декількох років. “Заблукав” російський корабель, коли російський десант висаджувався на ЮБК. Потім казали: ой, переплутали координати, старі карти. Хоча вони таким чином прощупували, як швидко відреагують, і яка буде реакція – жорстка чи не жорстка. Пам’ятаємо, як з Тузлою в декілька етапів розвивалася ситуація. Так само починали з абсолютно невинного, а потім ескалювали та весь час перевіряли, якими можуть бути реакції”, – зазначив Саакян..

Проте Україна має бути готова до будь-яких сценаріїв, оскільки Росія діє за схемою “сила має мати верх”. Про це в коментарі “Радіо Свобода” заявив голова української делегації у тристоронній контактній групі (ТКГ) з урегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук.

“Росія думає або удає, що так думає, що проти неї готуються якісь провокації. Вона звинувачує в цьому Україну, мовляв, Україна хоче спровокувати силові дії на Донбасі. А Захід звинувачує Росію, що вона веде досить агресивну політику. І наскільки я знаю, пан [міністр закордонних справ РФ Сергій] Лавров сказав, що відносини між Росією та Заходом досягли дна. І що це все стає небезпечним. Таким чином Росія сама нагнітає ситуацію, удає, що це не вона стягує війська та загрожує якоюсь силовою дією. Я думаю, що від Росії можна чекати всього”, – зазначив Кравчук.

Голова української делегації у ТКГ сказав, що Росія воює протягом 150 років своєї історії.

“Та будь-які рішення сприймає не через виконання міжнародних норм чи правил поведінки, що визначені в цивілізованому світі, а діє за схемою “сила має мати верх”. І це особливо видно на прикладі України із часів створення незалежної держави. Тому ми маємо бути готові до будь-яких сценаріїв”, – підсумував він.

Шановні читачі, також підписуйтесь на наш телеграм канал Корупція – інфо – https://t.me/korupciya, аби не пропустити ще більше цікавої та актуальної інформації.