Щойно! Зеленський не зупиниться! Удар по Медведчуку-влучив в ціль! Далі буде

“Цензор.НЕТ” взяв інтерв’ю та розпитав нардепа СН, який працює у комітеті ВРУ з питань нацбезпеки, представника президента у КСУ Федора Веніславського про ті виклики, які виникли перед українською владою, коли постало питання посадки кума Путіна.

Та ситуація, яка відбулася із Медведчуком, зайвий раз демонструє: нам у Верховній Раді потрібно думати, як унеможливити застосування таких м’яких запобіжних заходів до осіб, які підозрюються у важких злочинах. Але у нас є певна система координат, в якій ми змушені діяти. Відступаючи трохи від теми, проведу аналогію. Однією із популярних тез є те, щоб унеможливити вихід корупціонерів під заставу. Тобто якщо особа підозрюється у корупційних діях та отриманні неправомірної вигоди, то має тільки сидіти в слідчому ізоляторі.

Таку думку точно не поділяють європейські демократичні правозахисні інституції, Європейський суд з прав людини й Венеціанська комісія. Бо це порушує цілу низку міжнародних стандартів, адже в таких випадках людині завжди потрібно давати можливість якоїсь альтернативи. Тому у разі прийняття нами такого рішення, по-перше, нас одразу критикуватимуть.

По-друге, велика ймовірність, що таке положення потім буде скасовано у Конституційному Суді. Якщо так станеться, то я, як конституціоналіст, скажу, що це правильно. Тому що є презумпція невинуватості. Коли особа ще не визнана винуватою, унеможливити її перебування під особистим зобов’язанням чи домашнім арештом, а лише брати під варту, буде неправильним. Уявімо собі: потім виявляється, що людину підставили, це встановили і її виправдали. А вона кілька місяців відсиділа у СІЗО.

Перше – треба буде виплачувати компенсацію із державного бюджету. Друге – постраждає сама людина з морально-етичної точки зору. Тому, знаєте, є багато неоднозначних питань, які потребують вирішення, але з урахуванням інших чинників.

Нагадаємо, раніше Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти Медведчука, його дружини та інших осіб. Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що Рада національної безпеки й оборони України ухвалила рішення застосувати санкції щодо Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко через фінансування тероризму.