Щойно! Зеленський вмазав, олігарх похитнувся. Країну накрило: потужний конфлікт, почалось

Зеленський вперше пішов на конфлікт з Коломойським: олігарх втрачає облраду в Дніпропетровській області, Зеленський вибудовує “антиколомойский фронт” у Дніпрі з Корбаном. Так почав свій пост в Фейсбук журналіст Юрій Бутусов.

Далі наводимо його слова без зміни.

Президент Володимир Зеленський завдав першого серйозного удару по політичному впливу олігарха Ігоря Коломойського, який був одним з ключових засновників політичного проекту Зеленського і Слуг народу. Протягом півтора року при Зеленському Коломойський системно нарощував свій вплив у владі, і ось перший відкат назад.

Незважаючи на те, що 1-м номером обласного партійного списку Слуг народу був Святослав Олійник, який очолював і минулу облраду, главою тимчасової президії Дніпропетровської обласної ради обраний Слуга народу Микола Лукашук. Саме за нього 8 грудня проголосувала фракція СН. Ця людина від Коломойського і Олійника незалежна.

А 9 грудня Кабмін затвердив нового главу облдержадміністрації – Валентина Резніченко. Резніченко був головою ОДА чотири роки при президенті Петрові Порошенко, а на цих виборах він йшов 1-м номером партії “Пропозиція” – якою керують Борис Філатов і Геннадій Корбан. А це зараз одні з головних опонентів Коломойського. Для Коломойського Корбан і Резніченко – персональні вороги, і безумовно, Зеленський це прекрасно розумів і провів призначення навмисно. Більш сильного удару Зеленський Коломойському в базовій області нанести не міг.

На виборах в Кривому Розі президент Зеленський висунув від Слуг народу кандидата з групи Ріната Ахметова. Тобто не довірив вибори в своєму місті партійній організації, яку контролював Коломойський і Олійник.

Призначення Резніченко показує, що Зеленський, Філатов і Корбан отримують загальний інтерес в політиці – протистояння з Коломойським. Це не союз – але це єдиний фронт, який вони почали вибудовувати.

Зараз в кабінетах Офісу президента йде запекла політична боротьба. Зеленський ще не підписав указ про звільнення колишнього голови ОДА Бондаренко, який Коломойського влаштовував. А облрада все ще не обрала постійну президію і не призначив Лукашука головою. Так що теоретично будь-що можливо в цій ОП, проте в це раз, схоже, відкату не буде.

Втрата Коломойським впливу в облраді і в облдержадміністрації означає, що Зеленський вирішив перейти в спілкуванні з Коломойським на мову ультиматуму. Наслідки невідомі. Очевидно, що без Коломойського Зеленському не вийде зібрати голоси для швидкого прийняття в другому читанні бюджету-2021. Однак вибираючи між прийняттям бюджету і рятівними кредитами МВФ, Зеленський, очевидно, схиляється на користь кредитів. Як відомо, системне поліпшення відносин з США без визначенням позиції Зеленського по відносинам з Коломойським і незалежності “Приватбанку” неможливо.

Поки не ясно, яким буде результат цієї безпрецедентної боротьби. Втрата влади в Дніпропетровській області стане важким ураженням Коломойському, поставить під загрозу інші його активи у владі. Раніше Зеленський жодного разу не показував своєї здатності йти на конфлікт, швидше за все, він буде намагатися зберегти з Коломойським відносини, але скоротити масштаби своєї залежності.