Щойно! Зібрати “нормандську четвірку” – Шольц влетів: анонсував зустріч. Часу обмаль, вперед до дій!

Найближчим часом відбудеться зустріч представників “Нормандії”, проте точна дата та місце зустрічі поки що не встановлені.

Під час брифінгу 13 січня з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, канцлер Німеччини Олаф Шольц наголосив на важливості переговорів між США та Росією. Окрім того він відзначив, що найближчим часом відбудеться зустріч представників “Нормандії”.

За словами Шольца, Німеччина вітає зустріч представників “нормандської четвірки”, які незабаром проведуть підготовчі переговори.

“Ми намагаємося також активізувати нормандський формат. Ми з французьким президентом неодноразово намагалися привести в рух цей формат”, – резюмував Олаф Шольц.

Зауважимо, президент Володимир Зеленський розраховує на проведення першого за два роки саміту “нормандської четвірки” та ухвалення на ньому необхідних рішень для припинення війни на Донбасі.

Про це він заявив під час зустрічі з зовнішньополітичними радниками канцлера Німеччини та президента Франції.

Нагадаємо, Єнс Пльотнер та Еммануель Бонн минулого тижня провели переговори з заступником голови адміністрації президента Росії Дмитром Козаком, а 10 січня – з головою Офісу президента України Андрієм Єрмаком.

У вівторок, 11 січня, вони зустрілися й з Зеленським.

Президент України під час розмови з ними привітав зусилля Німеччини та Франції, які докладаються для виконання домовленостей саміту “четвірки”, що відбувся в грудні 2019 року, та висловив сподівання на нову зустріч її лідерів.

“Настав час предметно домовлятися про припинення конфлікту, і ми готові до необхідних рішень під час нового саміту лідерів чотирьох країн”, – наголосив Зеленський.

Єрмак, який також був присутній на зустрічі з Пльотнером і Бонном, підтвердив, що Україна залишається відданою політико-дипломатичному шляху врегулювання.

Він наголосив на необхідності забезпечення дотримання режиму повного припинення вогню, здійснення подальших етапів взаємного звільнення утримуваних осіб та відкриття КПВВ, а також виконання інших рішень попереднього саміту “четвірки”.

“Україна, Франція та Німеччина докладають активних зусиль задля відновлення результативної роботи в Нормандському форматі на різних рівнях. Очікуємо, що російська сторона підтримає ці зусилля, а також сприятиме досягненню прогресу у виконанні рішень Паризького саміту «Нормандської четвірки». Проведення чергового саміту в Нормандському форматі дало б серйозний поштовх процесу мирного врегулювання”, – заявив Єрмак.

Україна передала радникам Шольца і Макрона детальну інформацію щодо імплементації сторонами Мінських домовленостей та рішень останнього саміту 2019 року.

До слова, раніше Еммануель Макрон поінформував про те, що Франція та Німеччина впродовж наступних тижнів мають намір ініціювати чергову зустріч в нормандському форматі.