Щойно! ЗСУ пішли напролом: фронт у вогні – пекло від залпів. Повне звільнення – гори смертників!

У суботу, 1 жовтня, стало відомо, що Збройні сили звільнили Лиман в Донецькій області.

1 жовтня, розгортаємо наш державний прапор України. Встановлюємо на нашу землю, – сказали десантники, які встановлювали український прапор.

Як написав на своїй сторінці політик та волонтер Юрій Мисягін, українська армія впевнено просувається вглиб міста. Він опублікував кадри, як бійці бригади Національної гвардії йдуть у глиб міста. На відео також видно знищену рашистську техніку.

В оперативному відношенні місто є важливим. Крім того, речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий каже, що є кілька стратегічних цінностей у звільнені Лиману. Про це він сказав в ефірі телемарафону.

Це (Лиман – Ред.) черговий районний центр, який взяли українські війська. Це шлях на український Донбас – на Донеччину і Луганщину, на Сватове і Сєвєродонецьк. Це також кращі позиції для подальших дій (ЗСУ – Ред.). Коли ці дії будуть, спланують наші штаби залежно від того, як відбудеться перегрупування військ, також будуть враховані всі зміни у противника, – розповів Сергій Череватий.

За його словами, важливим є ще морально-психологічне питання, бо в умовах, “коли головний лідер агресора оголошує про анексію цих територій, а частина цих територій звільняєься”.

Це велике піднесення для нашого народу і військ, а також ганьба, приниження і подавлення морального стану для військ агресора, – наголосив Сергій Череватий.

Звільнення Лимана Донецької області відкриває ЗСУ шлях до деокупації Донбасу. Окрім того, це цей факт має ще й суттєвий психологічний вплив на українських військових. 

Він пояснив, що звільнення Лимана продовжить Харківську операцію захисників України. Адже після таких успіхів зазвичай війська завжди перебувають у піднесеному стані та “йдуть на куражі”.

Окрім того, “взявши” Лиман, ЗСУ захопили важливий район, який відкриває ворота на звільнення Донбасу. Усе тому, що далі відкривається напрямок на Сватово, Кремінну та Сєвєродонецьк.

Череватий зауважив, що деокупація міста – це також важливий психологічний момент. Адже українським бійцям вдалося оточити велике угруповання ворога, який до того хизувався своєю непереможністю. 

Представник ЗСУ також звернув увагу на те, що в Лимані воювали професійні російські війська. Зокрема, йдеться про “Барс” – бойовий армійський резерв.

Наші війська зламали не якихось там “мобіків”, а дуже потужну оборону. І це ще більше підвищує ціну наших зусиль, – пояснив спікер Східного угрупування ЗСУ.

Зазначимо, що у Міністерстві оборони країни-агресорки Росії офіційно визнали оточення ЗСУ та втрату міста Лиман Донецької області.

У Росії вперше прокоментували втрату Лимана, що є важлим стратегічним місто для звільнення інших населених пунктів луганської та Донецької областей. Там заявили, що російське командування було змушене відвести свої війська на “більш вигідні позиції”.

У зв’язку зі створенням загрози оточення союзні війська були відведені з населеного пункту Червоний Лиман на вигідніші рубежі, – йдеться у повідомленні.

Крім того, 1 жовтня у Східному угрупованні військ підтвердили звільнення п’яти населених пунктів поблизу Лимана на Донбасі. Це – Ямпіль, Новоселівка, Шандриголове, Дробишеве, Ставки.

“Російське угруповування в районі Лиману оточене. Населені пункти Ямпіль, Новоселівка, Шандриголове, Дробишеве, Ставки – звільнені, там тривають стабілізаційні заходи”, – розповів Череватий.

За його словами наразі в українському оточенні перебуває “десь близько 5-5,5 тисяч” окупантів. Багато з них ЗСУ вже ліквідували, тому точна цифра наразі невідома.

Там справді наші дані показували, що російське угрупування (в районі Лиману – ред.) налічувало кількість в районі 5-5,5 тисяч. Проте, активні бойові дії “відмінусовували” їх бойовий склад, а також деякі групи, які намагалися прорватися. Тобто встановлення точної кількості росіян поки потребує аналізу, щоб назвати точну цифру, – пояснює Череватий.

Речник Східного угруповання військ каже, що росіяни досі безуспішно намагаються “прорватися”, але ці спроби “не дуже вдалі” завдяки діям українських захисників.