Шустера підкосило! У в’язницю – після ефіру, вони договорились: держзрада! Перейшли межу, крах

Минулої п’ятниці на телеканалі Ріната Ахметова відбулося справжнє олігархічне судилище, головною зіркою якого став  колишній голова ГУР Василь Бурба. Після його заяв, з’явились чутки, що Бурба має шанси стати політиком. Однак не менші шанси в Бурби є для того, аби опинитися у в’язниці. Мова йде про державну зраду.

Варто нагадати, що представники влади не прийшли на шоу Савіка Шустера на телеканалі з пулу Ріната Ахметова, де обговорювався так званий “вагнергейт”. Влада одразу розставила крапки над і, та заявила, що не буде відвідувати олігархічні судилища.

Скориставшись цією нагодою, на телеекранах як символ “порожніх місць у найвищій владі” демонстративно показували порожні крісла запрошених на ефір, з максимальним публічним розголосом президента Володимира Зеленського і керівника його офісу Андрія Єрмака.

Багатьох це насторожило і здивувало – чому влада не захищається і не нападає у відповідь.

В соцмережах лунали різні версії, – повідомляє політичний оглядач Ігор Петренко.

Показово, що цей скандал став більш гучним за оприлюднену проектом Bellingcat першу частину розслідування обставин зриву спецоперації. Можливо тому, що в розслідуванні не було прямих звинувачень у зраді на адресу представників української влади. Натомість у Шустера певні прізвища прозвучали саме в такому контексті.

Зокрема, Василь Бурба, заявив: усну команду перенести операцію із захоплення “вагнерівців” дав президент Зеленський, а передав Андрій Єрмак під час зустрічі 23 липня 2020 року. Хоча в розслідуванні таких даних не було опубліковано.

Інтерв’ю Бурби було показане в запису, бо самого генерал-полковника на той час, коли він мав бути у прямому ефірі, викликали на допит до СБУ з приводу “вагнергейту”. Знаючи чи підозрюючи про такий розвиток подій, розповідь записали заздалегідь. Бурба фактично звинуватив керівництво держави у зриві операції і сказав про “крота”-зрадника, який працює на Росію десь у верхах української влади.

Після ефіру ведучий телеканалу Ахметова, Савік Шустер заявив, зо розкриття деталей зриву операції із затримання “вагнерівців” – це початок кінця для чинної влади, адже у неї повна втрата довіри в народі та повна втрата довіри в елітах.

Очевидно, що влада може розпочати судовий процес проти Бурби, наприклад, за держзраду, але тоді за Бурбу заступиться його “група підтримки” і почне створювати йому образ жертви.

Паралельно, зі створенням образу жертви значно підвищаться і шанси Бурби на велике політичне майбутнє. Можливо саме тому влада, розуміючи наслідки, зараз не працює над знищенням іміджу Бурби і не відкриває проти нього справ. 

Нагадаємо, під час Революції Гідності Василь Бурба очолював друге управління “К” главку СБУ, де займався координацією роботи з правоохоронними органами, прокуратурою, Міноборони, МНС і судами. На його адресу лунали звинувачення в участі у розгоні Майдану, стеженні за активістами, підпалах автомобілів Автомайдану.

Із посиланням на заяви колишнього генерала міліції, екс-губернатора і політика Геннадія Москаля ЗМІ пишуть, що Бурба був одним з виконавців оперативних планів “Бумеранг” і “Хвиля”, за допомогою яких на виконання завдань від режиму Януковича силовики пробували зачистити Майдан у лютому 2014 року. Якщо вірити цим даним, Бурба нібито відповідав за блокування доріг на в’їздах у Київ і забезпечення пересування силовиків у центрі столиці, мав забезпечити роботу Держслужби з питань надзвичайних ситуацій під час зачистки Майдану.

Під постмайданну люстрацію Бурба не потрапив: можливо тому, що був не керівником, а виконавцем малопомітної середньої ланки. Зате отримав нагоду “спокутувати провину” за специфічні завдання, виконувані (чи, може, тихо саботовані – достеменно про це досі ніхто так і не розповів) під час Майдану. Із лютого 2014 року він очолював Департамент контррозвідки СБУ, координував роботу оперативних груп, брав участь у низці вдалих операцій у складі бойового підрозділу у зоні проведення АТО. За успішне перешкоджання діяльності диверсантів його нагороджено відзнаками СБУ, зокрема, іменною зброєю.

Тобто в ефірі Шуфрич і Бурба кричать про зраду, а потім спокійно зароблять гроші працюючи на олігархів і це ще в кращому випадку. А про те, як Бурба командував розгоном Майдану, той і взагалі не згадує. Хоча інформація є навіть у відкритих джералах.