Про це розповів політтехнолог Борис Тизенгаузен. Він переконаний, що статус кандидата на вступ до Євросоюзу Україна отримала завдяки своїй роботі, а не через початок повномасштабного російського вторгнення.

Відповідно до нещодавно проведеного дослідження 50% українців переконані, що війна, яку розпочала Росія проти України сприяла рішенню надати нашій країні статус кандидата на вступ до ЄС.

На думку політтехнолога, якби війна не розпочалася у 2022 році, цей процес повністю залежав би від дій України. Євросоюз дав чіткі вказівки, що саме Україна має виконати і щодо корупційного питання, і в судовій реформі.

Якби ми так і далі продовжували однією лівою ногою боротися з корупцією, звичайно, що ніякого статусу ми б не мали,
– додав Тизенгаузен.

Тизенгаузен не згодний з тим, що кандидатство України до ЄС – це втішний крок, і справа не в становищі України.

Політолог переконаний, що Україна буде в Європейському Союзі, після перемоги над Росією. Євросоюз вже почав давати важку техніку для українського наступу.

Після війни Україна буде не просто бажаним гостем в Європейському Союзі, Україна зможе багато змінити і додати в теперішній механізм, який не зовсім працює в ЄС,
– зауважив мовець.

3 лютого 2023 року в Києві пройде саміт Україна — ЄС. Однак важливих рішеннь Тизенгаузен більше очікує від майбутнього засідання у форматі “Рамштайн”.

“Зрозуміло, що самітом Україна — ЄС ми задекларували на шлях, куди зараз їдемо. Нам сказали, що для цього необхідно зробити, ми почуємо багато різних слів підтримки. Але мені більше подобається, коли зустрічаються міністри оборони і там виходять більш вагомі результати”, – заявив Тизенгаузен.

Додамо, президент України Володимир Зеленський провів у вівторок телефонну розмову із президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.

“Під час телефонної розмови з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем поінформував про ситуацію на полі бою та нагальні потреби України в озброєнні. Домовилися про спільні зусилля для реалізації формули миру. Обговорили очікування від майбутнього саміту “Україна – ЄС”, – написав Зеленський у твіттері.

Днем раніше постійний представник Швеції при Європейському Союзі Ларс Даніельссон підтвердив проведення саміту “Україна-ЄС” у Києві. Він відбудеться 3 лютого.

Варто зазначити, що українці бачать свою країну в ЄС у найближчій перспективі. Більшість громадян впевнені, що Україна стане членом ЄС через кілька років, про це свідчать дані опитування “Нова Європа”.

За даними опитування, 55% українців вірять, що це станеться у найближчі 1 -5 років. Ще 27% не називають конкретних цифр, оптимістично обираючи опцію “щойно закінчиться війна”. Лише 6% громадян вважають, що Україна вступить в ЄС у наступні 10 років.

Крім того, українці оптимістичні щодо подальшого руху України до членства в ЄС попри війну – 62% респондентів вірять, що Україна зможе розпочати переговори про вступ до ЄС ще до завершення війни. Не вірить у таку можливість 20% респондентів.