Сльози щастя! Донецьк, зустрічай ЗСУ — вперше з 2014: наші прорвалися! Горлівка все? КОРИДОР ДЛЯ НАШИХ!

Сили оборони України почали неочікуване для противника просування в Донецькій області в напрямку населеного пункту Майорське. Загалом окупанти продовжують наступальні дії по всій лінії фронту, проте на деяких ділянках ЗСУ рухаються вперед.

Про це повідомив льотчик-інструктор, полковник ЗСУ в запасі та військовий аналітик Роман Світан.

Аналітик вказує на те, що основна мета руху спрямована на місто Горлівка, і місто Торецьк, яке розташоване західніше. Торецьк важливий для ЗСУ як ключовий рубіж, який знаходиться на висоті і дозволить здійснювати вогневий контроль на цьому напрямку.

Якщо ЗСУ вдасться просунутися за Майорське до селища Гольмівський, це може вказувати про контроль ЗСУ над північною частиною Горлівки, вважає Світан.

За його словами, зараз цей рух можливий завдяки твердому покриттю Горлівської агломерації. Полковник у відставці переконаний, що цей напрямок є одним з двох найбільш перспективних для просування Сил оборони взимку, інший напрямок — це Донецьк із Авдіївки.

«На Авдіївку зараз росіяни намагаються наступати, завдання ЗСУ – витримати цей тиск і по максимуму знищити особовий склад та техніку. Далі, якщо буде достатня кількість сил та засобів, бійці зможуть рухатися в сторону Донецька та Ясинуватої», — впевнений Світан.

Додаткові геолокаційні кадри, опубліковані 2 грудня, показують, що російські війська просунулися на південний захід від Первомайського (10 км на південний захід від Авдіївки).

Російські військові блогери стверджували, що російські сили просунулися на південь і південний схід від Степового, а деякі з них стверджували, що російські війська просунулися на 300 метрів поблизу населеного пункту.

Також вони стверджували, що російські війська просунулися на південь від Новокалинового (13 км на північний схід від Авдіївки) і на захід від Красногорівки (5 км на північний захід від Авдіївки) на північному фланзі Авдіївки, а також на південному фланзі в районі Первомайського та Сєверного. (6 км на захід від Авдіївки).

Український Генштаб повідомив, що російські сили безуспішно атакували на схід від Новобахмутівки (9 км на північний захід від Авдіївки) та Новокалинове; на південь від Тоненьке (5 км на захід від Авдіївки); поблизу Степового, Авдіївки, Сєверного, Первомайського.

Очільник Авдіївської військової адміністрації Віталій Барабаш 3 грудня заявив, що під час третьої хвилі штурму Авдіївки російські війська відкрили два додаткових напрямки наступу на промзону — на південний схід від Авдіївки та зі Спартака (4 км на південь від Авдіївки), щоб відволікати українські сили. Барабаш також заявив, що російські сили чекають на покращення погодних умов, щоб знову використовувати важку техніку під час штурмів.

Взимку війна в Україні не буде менш інтенсивною, прогнозує військовий аналітик Євген Дикий.

«Паузи не буде. Буде абсолютно страшне знищення одне одного на лінії фронту. Але не буде якогось значного пересування – карта рухатись не буде», — наголосив він. За словами експерта, будуть дуже жорстокі бої, але саме позиційні.

Дикий зазначає, що Росія боїться оголошувати, що йде наступ на Авдіївку, бо цілком допускає, що може її так і не взяти. За його словами, Авдіївка це все ж таке «дуже міцний горішок». Він зазначає, що місто вистояло в 2014 році, тримається і сьогодні.

«І тут не тільки про людей, але й про місцевість. Авдіївська «промка» це природній укріплений район. Вона разом з Авдіївським коксохімом більш схоже на Азовсталь, де наші воїни два з половиною місяці в повній облозі трималися, а Авдіївка, слава богу, не в облозі. Я дуже сподіваюся, що на Авдіївці вони зуби зламають, але на разі там ситуація важка», — сказав аналітик.