Сльози щастя! Українці врятовані – вирішилося ВСЕ: зима буде легкою? Стосується кожного, деталі!

Найскладнішу зиму в історії Україна пережила, проте майбутня обіцяє бути не менш важкою. Ключовий ризик той же: енергетичні об’єкти залишаються пріоритетними цілями для російських ракетних та дронових ударів.

Про це повідомляє Денис Шмигаль.

Наразі Україна продовжує готуватися до зимового періоду, який за усіма прогнозами повинен бути важким. Зокрема, багато зусиль спрямовано на захист та відновлення критичної інфраструктури.

Минулої зими російські окупанти завдали великих руйнувань енергетичній інфраструктурі України. Наближається новий опалювальний сезон, а ремонтні роботи досі тривають.

Допомагаємо із відновленням об’єктів критичної енергетичної інфраструктури після російських атак. Сьогодні виділяємо 350 мільйонів гривень Міністерству енергетики для надання підтримки енергетичним компаніям,
– повідомив прем’єр.

Він також уточнив, що ці кошти повинні спрямувати на здешевлення кредитів, які енергетичні компанії беруть для ремонту обладнання та на проходження опалювального сезону.

Нагадаємо, експерти закликають підприємців та населення готуватися до важкої зими з відключеннями світла. Навіть якщо вдасться вберегти інфраструктуру від атак російських окупантів, завдані пошкодження не вдасться подолати до початку опалювального сезону. Відтак, бізнесу варто запастися генераторами, а населенню – пригадати про лампочки та гірлянди на батарейках.

Шмигаль запевнив, що ремонтна кампанія йде за планом.

«Енергетики у розпал літа продовжують підготовку до зими. Ми не збираємось применшувати загрози, ризики та виклики опалювального сезону. Але громадяни мають знати про реальний стан справ», – заявив прем’єр.

На сьогодні відремонтовано п’ять атомних енергоблоків. У ремонті – ще чотири блоки.

Щодо ТЕС, то відремонтовано і перебувають у ремонті 24 енергоблоки. Це 62% від загальної їхньої кількості.

Також відремонтовано 70% ТЕЦ. Решта – 30% – перебувають зараз у ремонті.

Ситуація з гідроелектростанціями: відремонтовано та перебувають у ремонті 32 гідроагрегати. Це становить 68% від потужності.

Шмигаль зазначив, що компанія «Укренерго» виконала вже майже 80% робіт щодо ремонту магістральних мереж. Стан високовольтних підстанцій вже відновлений до довоєнного рівня.

Додамо, Володимир Кудрицький зазначив, що зима буде важкою, адже запас міцності в енергосистемі Україні менше ніж минулого року, однак посилення ППО та досвід у роботі в екстремальних умовах допоможе бути більш підготовленими.

Кудрицький заявив, що українські енергетики невпинно продовжують підготовку до опалювального сезону, тому до зими українська енергосистема буде «максимальна готова». Про це він розповів під час брифінгу.

За його словами, підготовка до опалювального сезону триває і не зупиняється ні на мить. Так, наразі вже виконано від 60% до 80% плану відновлення енергосистеми.

Кудрицький наголосив, що обіцяти легкої зими неможливо, але «українська енергосистема вистоїть».

Він додав, що значною перевагою є те, що наступної зими Україна матиме більш щільну систему ППО, ніж вона була торік. До того ж українські енергетики вже мають унікальний досвід боротьби з масованими ракетними й дроновими атаками, а також досвід балансування системи в таких екстремальних умовах.

Зазначається, що особлива увага під час підготовки приділяється захисту обладнання та координації дій влади, енергетиків і споживачів під час надзвичайних ситуацій, викликаних можливими обстрілами.

«Звичайно, що ми будемо починати наступний опалювальний сезон маючи менший запас міцності в енергосистемі, ніж минулого року. Відновити на 100% всі ці пошкоджені об’єкти за декілька місяців неможливо «, — наголосив він.

Він також додав, що Країна увійде в опалювальний сезон максимально готовими.