Сльози щастя! Зеленський зробив це: історична заява – Україна в ЄС. Нарешті дочекалися!

Президент Володимир Зеленський не бачить “жодної перешкоди” для того, щоб вже цього року почати переговори про вступ України до Євросоюзу.

Про це він заявив на брифінгу за підсумками зустрічі з прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном у Києві

Так, Президент повідомив, що значна частина зустрічі була присвячена саме європейському порядку денному, оскільки Швеція у цьому півріччі головує у Раді Євросоюзу на ротаційній основі.

“Спільно зі шведським головуванням ми маємо забезпечити все необхідне для початку переговорів щодо членства України у Європейському Союзі вже в цьому році. Ми цього дуже хочемо і жодної перешкоди цьому немає і не буде”, – сказав Володимир Зеленський.

Водночас нагадаємо, на саміті Україна-ЄС минулого тижня Київ задекларував мету вже у 2023 році розпочати переговори про вступ, а Брюссель своєю чергою погодився передати проміжну оцінку виконання семи рекомендацій навесні.

Так, ЄС підтримуватиме Україну та український народ у боротьбі з триваючою агресивною війною Росії стільки, скільки буде потрібно.

“Ми підкреслили історичну важливість рішення Європейської Ради від 23 червня 2022 року про визнання європейської перспективи та надання Україні статусу країни-кандидата. Ми підтвердили, що майбутнє України та її громадян – у Європейському Союзі” – йшлося у спільній заяві за підсумками
24-го Саміту Україна-ЄС.

Між тим, за оцінкою консорціуму експертних організацій, середній рівень виконання Україною вимог ЄС у контексті кандидатського статусу перевищив 5 балів за 10-бальною шкалою.

Варто зазначити, що виконання усіх семи вимог Єврокомісії є ключовим для початку переговорів про вступ.