Солдати під Маріуполем: Воюємо в джинсах на поламаних КАМАЗах (ФОТО)

Бійці 9-й гаубичної батареї 55-ї артилерійської бригади з 30 серпня минулого рік перебувають в секторі "М", під Маріуполем, безпосередньо в зоні бойових дій.

За 9 місяців, які солдати провели в зоні АТО, їм видали тільки один комплект форми, а 2000 гривень зарплати вони бачать раз через раз, та й то по частинах.

Крім того, бійці не забезпечені сухпайком, а зламану техніку змушені ремонтувати самі за свої власні гроші, тому фінансів на деталі в частині що не виділяться.

Від центрального штабу ніяких пояснень не надходить, а місцеві офіцери розводять руками: "Грошей немає, форми немає, пайків ні, коли будуть- невідомо".

Призвали служити

Солдати 9-й гаубичної бригади всі мобілізовані, серед них немає контрактників, за договором воюють тільки офіцери. Всі вони були призвані на строкову службу і потрапили на полігон в Запоріжжі 30 серпня минулого року.

У найперший день їм видали форму і якусь частину обмундирування, деякі речі привезли волонтери, щось дісталося від держави.

"Форменне забезпечення, форму отримували ми ще в серпні місяці, яка прийшла не в придатність ще на першому місяці. У тому числі взуття. Ходимо хто як: хтось по громадянці, в джинсах, хто в формі ", – розповідає старший солдат Віктор Сех, один із службовців.

Крім форми, бійці також не бачили сухих пайків і навіть питної води – її, навіть під час завдань, вони змушені купувати самі і привозити своїми силами.

"З пайків тільки тушонка і дуже рідко сардини і згущене молоко. Видають, якщо порахувати, банку на 3 дні. Як можна, виконуючи завдання, цим харчуватися? ", – Дивується Сех.

Серед бійців постійно ходять чутки, що незабаром має змінитися командування, тому що старе не справляється зі своїми обов'язки, у тому числі і з забезпеченням солдат технікою, обмундируванням і продуктами харчування.

"Поки тільки, ми чуємо від офіцерів виправдання:" Ні форми, ні їжі. Ми чекаємо, а цього немає ". Більше ніяких змін не відбувається. Зарплату видавали кому як, то 2000, то 1200 ", – скаржиться військовий.

Начальник фінансового забезпечення проблеми із зарплатою пояснив перекладами бійців з частини в частину. Зараз вони числяться в 40-й бригаді, а зарплату повинна виплачувати 55-а, в якій солдат посилають за грошима в 40-ю. Виходить замнкутий коло.

Безіменна бригада

Після декількох місяців служби в 55-й артилерійській бригаді, військовим повідомили, що їх переводять в інший підрозділ, але в яке саме не уточнили.

"У нас у військових квитках була одна частина, закликали в Запоріжжі, потім сказали, що буде частина в Миколаєві. У квитках будь-яких позначок не було. Зараз ставлять позначки тільки тим, хто їде у відпустку ", – каже солдат.

Крім того, у відпустку військових відправляють замість планової ротації, кожному покладено не більше 10 днів відпочинку, потім вони повертаються назад, в сектор "М".

Для відпускників ситуація з відмітками у військовому квитку краща, покладені відомості про переведення в іншу частину в документи їм заносять. Ті, хто у відпустку не їдуть, так і залишаються служити в безіменній частини.

Цікаве ставлення командування частини до поламаною техніці, ремонтувати її повинні бійці за власні гроші у вільний від виконання обов'язків час.

"Все КАМАЗи робляться за свої гроші, нікого нічого не хвилює. Зламався, нам кажуть "Не цікавить як, робіть". Але їздити ж на чомусь треба? Ось і роблять водії ", – розповідає солдат.

Бюджету на ремонт військових автомобілів і техніки спеціально не виділяють, пояснюючи це тим, що у центрального командування немає грошей і нової техніки теж немає. Тому солдати і механіки викручуються як можуть, не без допомоги волонтерів.

Гола армія

Це далеко не єдиний випадок такого ставлення командування до своїх бійців, деякі солдати, що потрапили на службу по мобілізації і проходять навчання взагалі не отримали форму, єдине, що їм видали – це польові казанки радянського зразка та вафельні рушники.

Все інше привозять волонтери, як, наприклад, на Яворівському полігоні у Львівській області. Там, навіть після того як солдати перекрили трасу з вимогою видати їм берци, постачання видало бійця по 2 шматки мила.

"Сучасний боєць ВСУ," забезпечений всім "за версією Міністерства оборони. Це все, що отримало 70% мобілізованих за 25 днів учебки. P.S. У рюкзаку лежить ложка ", – написав Андрій Загреба під своєю фото в майці, шкарпетках і з казанком.

Схожа обстановка і на полігоні в Дубровиці Рівненської області, бійцям не видали форму, а платити обіцяли аж по 400 гривень на місяць.

"Мого чоловіка мобілізували 27 квітня теж без форми. І таких як він в Дубровиці ще багато. Проте щодня обіцяють видати форму. Для чого знущатися над людьми .Зарплату пообіцяли до 400гр ", – скаржиться Зоряна Дудич.

Бійцеві з 24-ї окремої механізованої бригади видали, за його словами, тільки зброю, сіру майку і нижню білизну. Решта купував сам за гроші волонтерів.

У штабі проблеми бійців називають "тимчасовими" і обіцяють розібратися із забезпеченням за тиждень, після одного такого скандалу, солдатам у Львівській області форму все таки видали.

"Хлопцям видали берци, форму видаватимуть у середу. Так само бійцям пообіцяли інтенсивні заняття і регулярні стрільби, по медикаментах питання буде розглянуто ", – написала дружина одного з бійців Олена Вербицька в facebook.

 Автор: Евгений Спирин