Страшна дата! Жданов сам не свій – українцям приготуватися! По всій лінії фронту, почалося?

24 лютого – річниця повномасштабного вторгнення Росії в Україну. І все більше побоювань, що сценарій може повторитися

Так, загарбники стягують додаткові сили на Донецькому напрямку – Авдіївці, Бахмуті, Вугледарі та Мар’їнці. Наразі там 190 батальйонів.

Про це в одному з інтервʼю розповів військовий експерт Олег Жданов. Він зазначив, що декілька тижнів тому на Донецькому напрямку було ще 160 батальйонів.

“Навіть з неповною комплектацією це дуже багато людей. Якщо рахувати по 400 осіб в одному батальйоні і фактом, що вони (росіяни) комплектують його не повністю – це дійсно велика чисельність”, – підкреслив експерт.

Водночас Жданов зазначив, на сьогодні Росія відмовилася від формування і ведення бойових дій батальйонно-тактичними групами. Це означає, що ворогу катастрофічно не вистачає озброєння і вони формують не мотострілецькі, а стрілецькі батальйони.

“Посилювати їх нічим: танків та артилерії не вистачає. Тому вони просто воюють батальйонами”, – пояснив спікер.

Тож, з одного боку ворог і справді нарощує сили і це викликає занепокоєння. Путін не пропустить 24 лютого просто так. Росіяни спробують заподіяти якесь лихо, хоча з політичної точки зору таких можливостей у них мало, додав у своїй відповіді Олег Жданов.

Американський інститут вивчення війни зазначає: Росії не вистачає резервів, щоб збільшити наступ бодай в Луганській області. Жданов, цитуючи повідомлення аналітиків, зазначив: основна фаза наступу там продовжується.

У Росії немає незадіяних резервів для збільшення масштабів наступу цієї зими. Так, на Донецькому напрямку вони додали 30 батальйонів, але на Луганському посилити наступ не можуть, – зауважив військовий експерт.

До всього Олег Жданов пригадав нещодавнє повідомлення нібито про 10 тисяч росіян на кордоні із Сумщиною. Утім, ця інформація не підтвердилась. Він підкреслив, що ворог наразі неспроможний створити угрупування в 40 – 50 тисяч, включаючи техніку, і відкрити другий фронт.

“До кінця березня на території України може бути зосереджено до 400 тисяч російських військових. Але з іншого боку варто враховувати, що це вздовж лінії фронту в 1000 км”, – пояснив детальніше Олег Жданов.

Водночас додамо: Без додаткової мобілізації у Кремля немає ресурсу для наступу на фронті в Україні. Таку думку в ефірі телеканалу  висловив заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайло Самусь.

Він зазначив, що ситуація на фронті не змінюється вже кілька тижнів.

“Російські війська щосили намагаються прорвати українську оборону і таким чином окупувати повністю Донецьку та Луганську області. Це не приховує і вище російське керівництво, і військове керівництво, генерали, що зараз це головне завдання, тобто окупувати Донецьку, Луганську області, щоб можна було зафіксувати якийсь успіх. Очевидно, що до звернення Путіна до Федеральних зборів, яке сьогодні було, генерали не виконали це завдання. Тому Путін про військові успіхи багато не говорив”, — сказав Самусь.

Експерт додав, що на тлі відсутності успіхів на полі бою також відбувається конфлікт між силами, що наступають, — самою російською окупаційною армією та ПВК “Вагнер”. Зокрема, є проблеми із забезпеченням “вагнерівців” і боєприпасами, і особовим складом.

“І це означає, що ось ця інтенсивність самого наступу може вичерпатися вже за якийсь час, тому що і мотивація падає, і з іншого боку, якщо знімається, скажімо так, терміновість політичних завдань щодо окупації Донецької та Луганської областей, тоді інтенсивність боїв може бути знижена. Тим паче, що Путін не оголосив ту мобілізацію, про яку вже давно говорять. Без додаткової мобілізації нових резервів у російській армії просто фізично не може з’явитися. А це означає, що на будь-яких ділянках фронту не можуть з’явитися ті ударні угруповання, які необхідні для проведення наступальних операцій”, — сказав Самусь.

На його думку, це свідчить про те, що Путін вирішив іти шляхом затягування війни проти України.