Страшні бої на Харківщині! Людоньки, серце болить, яке ж там пекло: ЗСУ, ми в вас віримо — наші соколи!

Для української сторони важливо, щоб утримання певної позиції дозволяло завдавати супротивнику максимальну кількість втрат.

Про це заявив Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач, і водночас зазначив, що українські війська вийшли з населеного пункту на сході України, а саме села Крохмальне (Харківська область), через неефективність оборонних заходів в цьому районі.

Відзначивши, що наприкінці минулого року захисники перейшли до іншої фази ведення оборони, Коваленко пояснив, що ця нова тактика передбачає завдання максимальної шкоди супротивнику, уникаючи захоплення несприятливих позицій.

 «За умови, що основна логістична артерія, вона давно вже була перерізана, але саме Крохмальне, воно майже повністю було зруйновано. І займати там позиції, для того, щоб ефективно вести оборону, Сили оборони України, просто вже не могли», — сказав співбесідник.

Експерт повідомив, що воїни перейшли у зовсім іншу фазу ведення бойових дій

 «з майже листопада-грудня 2023 року». «… Її сенс у тому, щоб завдавати максимального ураження ворогу, тобто виснажувати його. І ця тактика, вона полягає у тому, що ми не чіпляємося за якусь позицію, якщо ця позиція нам невигідна через кількість, які ми зазнаємо», — пояснив Коваленко.

За його словами, для української сторони «важливо, щоб саме утримання цієї позиції дозволяло завдавати максимальну кількість втрат ворогу».

 «І Крохмальне станом на сьогодні, в цій локації, воно не дозволяло нам вести оборонні дії», — підкреслив в ефірі оглядач.

В звіті від 21 січня американського Інституту вивчення війни (ISW) було відзначено, що російські окупанти захопили Крохмальне. Відповідно до інформації від начальника служби зв’язків із громадськістю командування Сухопутних військ Збройних сил України, підполковника Володимира Фітьо, село було повністю знищене, і там не було цивільних.

 «Це є малесеньке таке село, де до широкомасштабного вторгнення РФ мешкало 45 людей. Це село повністю знищено, відповідно там живого місця немає. І залишатися нашим захисникам боронити якісь розвалини вже не було можливості, це б ставило під загрозу їхні життя. Для цього було обладнані кращі позиції, більш захищені, куди вони перемістилися», — заявив Фітьо.

Згідно з його висловлюваннями, місцевого населення в Крохмальному вже не існує, і село практично повністю зруйноване.

Він повідомив, що перехід на нові позиції надає українським військовим можливість «атакувати в оптимальний момент». У той же час, російські сили в Крохмальному, за його словами, знаходяться «не в найкращому становищі».

 «Ворог не в хороших умовах там знаходиться, під постійними обстрілами. І наші захисники знаходяться в активній обороні, а це дає можливості за кращої нагоди переходити до атакувальних дій, а також покращувати своє тактичне становище. Тому з цього не варто робити якоїсь трагедії. Бо це рішення в першу чергу спрямоване на збереження життя українських військовослужбовців. А територію ми, звичайно, звільнимо, росіян всіх проженемо. У цьому Крохмальному в них там вже «дуже весела» нічка була. Тому, думаю, що бажання в них ще кудись іти зменшилось автоматично», – розповів Фітьо.

Відзначимо, що раніше Володимир Фітьо впевнено заявив, що захоплення окупантами населеного пункту Крохмальне на Харківщині не призведе до загрози для сусідніх підрозділів.

 «Крохмальне — це населений пункт, у якому до широкомасштабної війни проживало 45 осіб, це, мабуть, 5 будинків. І ці будинки були зруйновані окупантами. Наша основна мета — уберегти життя українських захисників, їхні позиції були переміщені на підготовлені до цього часу запасні позиції, де вони зараз тримають оборону. Якихось загроз для сусідніх підрозділів це не несе. І я думаю, що те, що відбулось, це тимчасове явище, тому що лінія фронту щоденно зміщується», — сказав він.