“Силою ми не зробимо нічого”: Арахамія прокоментував скандал Іванісова зі судимістю. Наведемо порядок!

“Слуга народу” не зможе силою позбавити мандата народного депутата Романа Іванісова, якщо інформація про його судимості за згвалтування підтвердиться. За словами голови фракції політсили Давида Арахамія, соратники можуть на нього тільки тиснути, щоб він відмовився від депутатства. Але поки Іванісов за особистою ініціативою виходить з фракції, а інформацію про те, чи дійсно він відбував покарання, все ще потрібно перевірити.

Про це Давид Арахамія заявив під час брифінгу у четвер, 21 листопада.

“Регламентом це (виключення з фракції) не передбачено, але у нас є ще не затверджені положення про фракцію, яке ми на наступному тижні хотіли затверджувати. І ми туди додали цей прецедент, щоб у нас існував такий порядок. Як це буде виглядати: це фактично буде виняток, а потім включення за заявою “, – заявив він.

За словами голови фракції “Слуги народу”, Іванісов стверджує, що судимості у нього не було. Але на перевірку цього потрібен час, оскільки мова йде про справу 1996 року, дані про яку є тільки в паперовому вигляді.

“Це 96-й рік. В реєстрі МВС, який перевірити (можна) швидко, нічого немає. Є реєстри пенітенціарної служби. Але до 2002 року в них немає інформації, є тільки в паперовому вигляді, – пояснив Арахамія, – Іванісов мені повідомив, що його представник їде до Маріупольської колонії, де його звинувачують, щоб там на відео записати всі журнали, щоб побачити, що там немає ніяких записів”.

Крім того, секретаріат фракції направить офіційні запити в ГПУ, МВС, СБУ з проханням перевірити і надати повну інформацію щодо цієї історії.

“У нас позиція проста: якщо це було – йому не місце в партії. Якщо цього не було – ми його заберемо назад, – заявив Арахамія, – Я думаю, що ми будемо надавати на нього психологічний тиск, щоб він склав мандат. Але імперативного мандата у нас, на жаль, немає”.

При цьому, навіть якщо у Інванісова і була судимість, то з точки зору закону він має право бути народним депутатом, оскільки покарання він відбув, зазначив він.

“Згідно із законом він має 100% право залишатися депутатом, але з етичних питань – не має, особливо в” Слузі народу “, – заявив Арахамія.