Ситуація надкритична! Лукашенко оскаженів-диктатор йде ва-банк: повна готовність! Це таки станеться?

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що через країну по російських військах не буде нанесений удар, закликав “прикрити” кордони з Україною, та за необхідності піднімати по тривозі військові форсування.

Про це повідомляє провладне білоруське інформагентство “Белта”

 “Не треба нам дорікати, що ми там в Україні збираємося воювати та інше. Нам треба захистити свою вітчизну. І що стосується підтримки Росії, ще раз підтверджую: через Білорусь жодного удару в спину, в бік, збоку, з флангів по російських військах бути не повинно. І не буде”, – заявив узурпатор

При цьому Лукашенко нагадав, що вже доручав пропрацювати на практиці дії військових на кордоні з Україною з урахуванням “досвіду протидії”, а також щодо прикриття кордону. Лукашенко назвав “небезпечно” ситуацію в умовах війни Росії проти України, закликав підконтрольну йому владу нічого не боятися і піднімати по тривозі не лише регулярні війська, але й народне ополчення, яке начебто формується.

“Не треба нічого боятися. Треба нам підняти по тривозі якусь військову частину за нормами воєнного часу, значить, треба. Треба відмобілізувати її, щоб ми бачили, чи живі люди, які приписані до цієї частини, значить, треба її відмобілізувати. Треба територіальну оборону підняти, значить, треба. Треба народне ополчення – перевірити там на місці, що це за бійці у нас будуть, і яка в них зброя, значить, треба”, – додав білоруський диктатор

Зазначимо, що росіяни сьогодні фізично не можуть зібрати достатньо контингенту, щоб створити ударне угруповання для повторного вторгнення в північні регіони України. Але ризики залишаються і небезпека, зокрема через обстріли зберігається. Російська армія продовжить обстрілювати прикордонні населені пункти України, щоб відволікати українські війська від східних та південних напрямків. Про це заявив військовий експерт Сергій Грабський у ефірі Freedom.

«Операція зі сковування буде об’єктивною реальністю, щоб утримувати наші підрозділи, які на наш погляд більш ефективно могли бути використані за іншими напрямками. Ми змушені тримати їх там, щоб відбивати удари супротивника та можливі спроби проникнення на нашу територію», – пояснив фахівець.

За його словами, після успішних дій ЗСУ росіяни довго не зможуть повторити напад на північні регіони України, зокрема, з території Білорусі. Але повністю російське керівництво не забуло про ці напрямки як такі.

Як приклад, він згадав, що росіянам знадобився майже рік, щоб стягнути сили та кошти до кордонів у відповідних напрямках. Поки що ж на території Білорусі, за його словами, не спостерігається зосередження російських наземних угруповань військ, проте там активні військово-повітряні сили ворога.

«На сьогодні вони фізично не можуть зібрати достатню кількість контингенту, щоб створити там ударне угруповання. Але це не означає, що вони про це забули зовсім… Ніхто не скасовував дії диверсійно-розвідувальних груп, спроб проникнень та провокацій у повітряному просторі України. Ситуація залишається напруженою, але зі стратегічної точки зору ми не розглядаємо поки що ведення бойових дій у тому напрямку як щось уже очевидне, проте змушені тримати там певні сили та засоби», — наголосив Грабський.

Більше того, главі узурпованого білоруського режиму Олександру Лукашенку доведеться вести військову операцію самостійно, якщо він зважиться напасти на Україну. Російська армія не зможе йому допомогти – зазначає директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь.

“Якщо Лукашенко таке зробить, то це, знову ж таки, буде найбільш ідіотське рішення з його боку. Ми скоротили і стабілізували фронт на півночі. Якщо зараз починає напад Лукашенко, то він уже не може атакувати з росіянами, бо він фактично відрізаний від російських угруповань”, – сказав експерт.

За його словами, білоруській армії доведеться проводити окрему військову операцію, а росіяни будуть перекидати власні сили з інших напрямків, що ослабить фронт.

“Вони, наприклад, починають десь знімати свої війська і перекидають їх знову в Київську область? Для них це, знову ж таки, буде крах, тому що ми вдаримо по Маріуполю, заходимо в Донецьк, заходимо в Луганськ і знищуємо їх під Києвом”, – вважає Самусь.

Експерт пояснив, що білоруська армія має мало бойового досвіду. Близько 10-15 тисяч солдатів мають лише теоретичні знання і не можуть воювати. Це дає велику перевагу ЗСУ.