Таким можна все? Тігіпко і партнери побудують незаконну 115-метрову висотку в центрі Києва

ТОВ "Пірит" і ТОВ "Віолія" побудують 33-поверховий житловий будинок в кварталі від Палацу "Україна" на ділянці площею 0,34 га по вул. Антоновича, 136-138 в Києві.

Про це свідчать документи, оприлюднені на сайті Департаменту містобудування КМДА та Мінрегіону.

Висота будівлі складе орієнтовно 115 метрів, що суперечить Генплану столиці, оскільки в Центральній планувальній зоні Києва заборонено будівництво вище 27 м від поверхні землі.

У містобудівних умовах і обмеженнях, які фірми отримали на початку січня цього року, чиновники Департаменту містобудування КМДА зазначили, що остаточна висота будівлі повинна бути встановлена ​​на основі висновків історико-містобудівного обґрунтування (ІМО) Міністерства культури.

Подібну схему використовували при забудові Сінного ринку (докладно описана тут): в ІМО відзначається, що відповідно до Генплану будувати вище 27 м дійсно не можна, однак перевищення висоти буде нівельовано побудованими поруч багатоповерхівками.

В результаті порушення по висоті будівлі, також виникають порушення щільності забудови, забезпечення жителів площею озеленених територій, паркомісцями і спортивними майданчиками.

Будівництво планується впритул до ділянки школи I-III ступенів № 37, при цьому порушується інсоляція навчальних приміщень. А шум від проведення будівельних робіт протягом декількох років буде порушувати вимоги до шумозахисту школи.

Також навколо будівлі не буде кругового проїзду пожежної техніки. Проблему відсутності спеціальної пожежної техніки для проведення рятувальних робіт та гасіння пожеж будинків з умовною висотою понад 73,5 м забудовник запропонував вирішити шляхом "установки двох додаткових пожежних гідрантів".

У вересні цього року "Пірит" звернувся до Мінрегіонбуду щодо узгодження ряду відхилень від будівельних норм при проектуванні та зведенні 33-поверхового будинку по вул. Антоновича, 136-138 в Києві.

Заява фірми було включено до порядку денного засідання відповідної секції Мінрегіону, призначеного на 19 жовтня. Однак, в той день засідання не відбулося. Дата наступного – поки невідома.

Популярне: Тепер позбавити людей субсидії буде складніше”: Юрист пояснила, що дає українцям нова заборона

Варто відзначити, що "Пірит" подав до міністерства ряд технічних умов, які були видані для будівництва офісного центру. Саме для таких цілей Київрада передавав фірмі в оренду ділянку 0,34 га. Разом з тим забудовник збирається будувати тут житловий будинок з вбудованими нежитловими приміщеннями.

Засновником ТОВ "Пірит" є кіпрська компанія "Девісал Лімітед", кінцевим бенефіціарним власником якої є Сергій Тігіпко.

Разом з цією фірмою містобудівні умови і обмеження на проект отримувало також недавно створене ТОВ "Віолія", засновниками якого є Максим Кузьменко та Ольга Майська.