Термінова зустріч! Кулеба закликав Лаврова: напружені переговори. Найближчим часом – усе стане відомо!

Туреччина пообіцяла провести зустріч між Дмитром Кулебою та Сергієм Лавровим. Орієнтована дата, яку повідомили в відомстві, – 11 – 13 березня. Водночас Міністр закордонних справ України заперечив, що сторона Росії підтвердила участь у переговорах.

Про це він заявив 5 березня у прямому ефірі телеканалу “Рада”.

“Мені не відомо про те, що Сергій Лавров дав згоду на цю зустріч”, – заявив Кулеба.

Міністр закордонних справ України зазначив, що сьогодні Україна матиме розмову з турецьким колегою, після чого він повідомить більше деталей.

“Сформований переговорний трек, сформовані делегації з боку Росії, з боку України, вони зустрічаються на території Білорусі. Якщо я побачу, що переговори можуть бути змістовними й це вписуватиметься в загальну рамку переговорного процесу, я не відмовлятимуся, “– заявив він.

Також Кулеба зазначив, що весь переговорний процес з Міністром закордонних справ Росії потребуватиме додаткової роботи. Він також наголосив, що вже існує переговорний процес за участі української та російської делегацій, які зустрічаються у Білорусі.

Як повідомлялося, 4 березня міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу запропонував провести зустріч глав МЗС Росії та України Сергія Лаврова та Дмитра Кулеби на дипломатичному форумі в Анталії. Зокрема, глава турецького МЗС повідомив, що поінформував колег по НАТО про “збалансовану і рішучу” політику Анкари в регіоні.

“Формування гуманітарних коридорів – важливе питання, але абсолютний пріоритет для нас – припинення війни”, – сказав Чавушоглу.

Глава турецької дипломатії зазначив, що Анкара продовжує контакти як з Росією, так і з Україною. До цього прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пропонував прийняти мирні переговори України та Росії. Орбан сказав, що відповідальність за припинення війни лежить насамперед на російській стороні.

Наразі ж Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що ключовою темою, яку він має намір порушувати серед міжнародної аудиторії та членів НАТО є питання безпольотної зони над Україною.

«Ключова тема, яку я буду порушувати на зустрічі з членами НАТО – питання безпольотної зони над Україною, і допомога українським повітряним силам і допомога засобам ППО. Друге питання – це продовження постачання до України інших видів озброєння, яке нам потрібне для ведення наземної війни. От саме на цьому ми і зосередимося», – повідомив Кулеба.

Раніше в ефірі телеканалу «1+1» Кулеба заявив, що Україну запросили взяти участь у міністерській зустрічі НАТО, яка буде присвячена загрозам, пов’язаним із російською агресією. Це означає, що Угорщина, яка тривалий час блокувала участь України в зустрічах НАТО на високому рівні, цього разу погодилася зняти блокаду.

Нагадаємо, що раніше Угорщина заявляла, що  не планує допомагати Україні зброєю та не дозволить транзит військової допомоги від інших союзників через свою територію.

“Ми підтвердили рішення Угорщини не надсилати в Україну ні військ, ні зброї. Ми також підтвердили, що Угорщина не дозволить транзит зброї до України через свою територію”, – заявив мінстр Угощини Орбан.

Він зазначив, що першочерговим пріоритетом залишаються “життя і безпека угорського народу”, у тому числі угорців Закарпаття.

“Ми не можемо і не будемо приймати жодних рішень, які можуть спровокувати когось обрати ціллю населені пункти чи людей в Угорщині, або угорців та українців Закарпаття. Для Угорщини вкрай важливо залишитися поза цією війною. Водночас, Україна – наш друг, вона у скруті, а тим, хто у скруті, потрібно надати допомогу”, – зазначив Орбан.

Прем’єр Угорщини заявив про те, що країна почала “одну з найбільших гуманітарних операцій в історії”.

“Для початку, ми надсилаємо продукти харчування, засоби гігієни та дитячі товари загальною вартістю 600 млн форинтів (1,58 млн євро)”, – додав Орбан.

Він заявив також, що Угорщина підтримує будь-які ініціативи, спрямовані на припинення війни. “Чим швидше буде мир, тим менше людей загине і тим менше змушені будуть втікати зі своїх домівок”, – зазначив глава МЗС Угорщини.