Термінові переговори! Німеччина стурбована: напруга зростає. Росію чекають важкі наслідки – з рук не зійде!

Віцеканцлер Німеччини Роберт Габек стурбований зростанням напруженості біля кордонів України.

Про це, як пише “Європейська правда”.

“Ми можемо опинитися на межі війни в Європі. З великими арміями танків навпроти одна одної. Це абсолютно гнітюче і загрозливо”, — заявив Габек.

За його словами, надзвичайно добре те, що канцлер Олаф Шольц їде до Києва в понеділок.

“Знаки мають значення. Ми не залишимо Україну на самоті. Через численні розмови можна спробувати побудувати міст, який на даний момент не видно” – зазначив Габек.

Як повідомлялося, на зустрічі канцлер Німеччини повідомить російському президенту Володимиру Путіну, що Росія зіткнеться з “важкими наслідками”, якщо нападе на Україну, але Берлін не очікує конкретних результатів від дискусій.

Нагадаємо, що в Україну 14 лютого з візитом прибуде німецький канцлер Олаф Шольц. У Німеччині розглядають, яку оборонну допомогу можна надати Києву. Але летальну зброю одразу відкинули.

Зокрема, видання з посиланням на представника німецького уряду повідомляє, що раніше Київ передав Берліну список побажань. У ньому є “одна чи дві речі, які можна розглянути більш уважно”.

Джерела видання зазначають, що Берліну доведеться оцінювати можливість надання Україні “речей” крізь призму того, що вони можуть знадобитися і німецькій армії.

На зустрічі Шольца з Володимиром Зеленським, яка відбудеться 14 лютого в Києві, про які-небудь зобов’язання сторони домовлятися не будуть. Однак, очікується, що Німеччина може погодитися на фінансову допомогу Україні під час цього візиту.

Крім того, у матеріалі йдеться, що у списку побажань української сторони, який передали Берліну на початку лютого, є низка озброєнь, які не є летальною зброєю. Мовиться про системи стеження, обладнання для розмінування, захисні костюми, радіолокаційні станції та засоби нічного бачення.

Раніше ж міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся зі своєю колегою Анналеною Бербок. Вони обговорили постачання зброї для нашої держави. Країни навіть знайшли спільні точки дотику. Про це Кулеба розповів на пресбрифінгу.

За його словами, важливим є не те, що саме Німеччина не може зробити. Варто звернути увагу на те, що вона може та має намір зробити для підтримки України у сфері оборони та безпеки.

Наше завдання полягає в тому, щоб знайти точки дотику і рішення. Сьогодні ми знайшли і точки дотику, і проєкт рішення, – наголосив Кулеба.

Міністр закордонних справ зауважив, що сторони провели дуже відверті перемовини. “Тепер чекатимемо на крок від німецького уряду”, – додав він.