Терміново! Евакуація з України: вслід за США. Половину працівників відкликано. Що відомо?

Влада Великої Британії вирішила відкликати з України половину працівників свого посольства в Україні на тлі зростання загрози вторгнення Росії в Україну, повідомляє в понеділок, 24 січня, BBC.

За словами чиновників, близько половини співробітників, які працюють у Києві, повернуться до Великобританії. Вони стверджують, що такий крок носить попереджувальний характер, і не вважають, що за останні 24 години сталось щось таке, що вплинуло на їхнє рішення.

Проте така заява з’явилась після того, як США наказали родичам співробітників їхнього посольства покинути Україну, заявивши, що російське вторгнення може статися “у будь-який момент”.

Держдепартамент США дозволив частині співробітників посольства США у Києві залишити Україну із сім’ями. Американцям рекомендовано виїхати з країни.  Сполучені Штати підкреслили, що це не евакуація, але якщо станеться російське вторгнення, вони “не зможуть евакуювати громадян США”.

“Є повідомлення, що Росія планує значні військові дії проти України”, — йдеться в повідомленні Держдепу.

Європейський Союз наразі не буде робити того ж. Головний представник ЄС з питань політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що не буде “драматизувати” напруженість.

Боррель зазначив, що переговори щодо деескалації між США, НАТО, ЄС та Росією продовжуються.

“Я не думаю, що треба драматизувати (ситуацію – ред.). Поки що переговори продовжуються – а вони продовжуються – я не думаю, що нам потрібно залишати Україну”, – зазначив Боррель.

Він зазначив, що ЄС готовий вислухати США та з’ясувати причини для занепокоєння.

“Зараз немає рішення” про евакуацію сімей європейських дипломатів з України, сказав він і додав: “Але, може, держсекретар Блінкена має більше інформації і поділиться нею з нами”.

Також МЗС Німеччини, згідно з повідомленням газети Bild, готує план евакуації своїх співробітників з України на випадок загострення ситуації в регіоні, проте в міністерстві це не підтверджують.

“Ми спостерігаємо дуже уважно, як розвивається безпекова ситуація для персоналу наших закордонних представництв в Україні та перебуваємо у зв’язку з цим у тісному обміні з нашими партнерами в ЄС і на міжнародному рівні”, – сказав представник міністерства.

При цьому “жодних заходів щодо скорочення посольського персоналу”, за твердженням представника міністерства, не планується.