Терміново! Фатальний розкол, ОПЗЖ – все, Медведчука зливають: “п’ята колона” розсипалась. Це кінець

“Опозиційна платформа – За життя” завжди ходила разом – і за тарифи, і за “фашистського диявола”. А от санкції кожен отримує свої.

Кум Володимира Путіна Віктор Медведчук оплакує закриті Радою нацбезпеки й обороною телеканали під домашнім арештом. Водночас його соратники Сергій і Юлія Льовочкіни потрапили у санкційний список найближчих друзів партії ОПЗЖ – росіян.

Про це пише у своєму матеріалі Анна Брикова. Надалі подаємо в оригіналі.

Полярність всередині однієї політичної сили цілком може не влаштовувати Медведчука. Ба більше, неприязнь між ним і Бойком ненав’язливо демонструють і на медіаканалах.

Коли вони оголошують різні соціологічні дослідження, то акцентують на нібито другій позиції ОПЗЖ. Водночас президентський рейтинг, де, як відомо, Бойко входить в четвірку кандидатів, вони цей момент упускають,– наголосив політолог Ігор Чаленко.

Це роблять, щоб не заганяти в тінь того ж Медведчука з його мінімальним рейтингом. У розколі політсили далі допомагає і українська влада. Знести проросійські сили повністю – небезпечно, бо певний відсоток українців ще до них прихильний.

Тож доводиться і з усіх зол обирати, з ким домовлятися. Шальки терезів в очах влади на боці групи “газовиків” ОПЗЖ, яку РНБО не зачіпає. “Вони теж помірковано проросійські, але не агресивні, лояльні – прийнятний варіант проросійської опозиції”, – вважає політолог Володимир Фесенко.

Адже вони зайняли поміркованішу, гнучкішу позицію: зберігатимуть опозиційність, і водночас – лояльність влади. “Я не здивуюсь, якщо вони відколються від цієї політичної сили, щоб відкинути негативний бекграунд”, – сказав Петренко.

Ймовірно, Льовочкін та Бойко створять власний проєкт, бо рейтинги дозволяють. Все залежатиме від фінансування, адже поки не схоже, що Кремль кине Медведчука, попри його майже політичну смерть.

Тепер, коли Медведчук втратив в Україні свою медіаімперію, то він став і Льовочкіну, і Бойкові взагалі не цікавим.

Навіть шкідливим через свою токсичність, їм зараз реально було б значно вигіднішим Медведчука з ОПЗЖ вигнати й самим там хазяйнувати.

Медведчук це чудово розуміє, тому він міг, так би мовити, вдарити на випередження. Він міг попросити свого кума Путіна запровадити проти Льовочкіна російські санкції, щоб у такий спосіб його чи то налякати, чи то просто до тями привести і втримати його від розвалу ОПЗЖ.

Крім цього, у проросійській партії “Опозиційна платформа – За життя” відбувається розкол. Але він, зокрема для виборців, залишається не дуже помітним.

Водночас група Сергія Льовочкіна міцніше стоїть на ногах саме в Україні. Про це розповів політолог Костянтин Батозський.

За його словами, умовно проросійські виборці голосують за ОПЗЖ. Адже знають, що це партія, яка один раз сказала, що не має інших гравців на полі.

Мені здається, що в Росії є до Віктора Медведчука певні запитання. Найголовніше – навіщо ми втратили гроші,– наголосив Батозський.